Позачергові парламентські вибори позаду. А попереду унікальний випадок в історії України. Адже президентська партія отримала шанс створити більшість без допомоги інших сил. Такого не було за жодного попереднього президента України монобільшість.

Екзит-поли порахували "Слузі народу" від 43 до 45% голосів, так само за останніми підрахунками ЦВК, ця партія набирає понад 42%. Така ситуація може дати 122 мандати по списку.

Пропрезидентська сила отримала лідерство і в мажоритарних округах, де вона може впевнено відправити в минуле таких "динозаврів" політики, як Володимир Литвин чи Сергій Ківалов. Це дозволяє потрапити у парламент щонайменше 120 людям від "Слуги народу".

з'їзд партії "Слуга народу"
з'їзд партії "Слуга народу"

Партія Зеленського може отримати впевнену більшість у Верховній Раді навіть без об'єднання з іншими політсилами, що дасть їй шанс самостійно призначити прем'єра та спікера, а також сформувати уряд.

Популярні новини зараз
Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще

Читай Знай.uа в оновленому чаті Viber! Приєднуйтесь!

BBC News Україна поспілкувалася з експертами про все це, аби дізнатись, які це несе загрози на переваги для країни.

з'їзд партії "Слуга народу"
з'їзд партії "Слуга народу"

Ірина Бекешкіна, директор фонду "Демократичні ініціативи імені І. Кучеріва" каже, що існує загроза узурпації влади. Особливо, якщо зважити на те, що партія "Слуга народу" і президент збираються якимось чином ще провести восени місцеві вибори.

Олексій Гарань, політолог зазначає, що перевага ситуації в тому, що це забезпечує стабільність політичного керівництва і власне дає можливість команді Зеленського виконати свої обіцянки, у тому числі провести непопулярні реформи. Але експерт не відкидає величезні ризики. Адже вперше в Україні склалася ситуація, коли ми маємо однопартійну більшість у парламенті. Такого ніколи не було...

Юлія Тищенко, політолог заявла про виклики. Експерт вважає, що більшість у них справді може бути дуже просто завдяки мажоритарникам. І ця більшість насправді була прогнозованою.

Нагадаємо, що вибори в Раду: зі списків достроково прибрали 136 кандидатів, що відбувається.

Раніше портал "Знай.ua" писав, що парламентські вибори 2019: коли з'являться перші результати голосування.

Також портал "Знай.ua" інформував, що дострокові парламентські вибори на межі зриву: зіпсовано всі бюлетені, подробиці.