Посол Угорщини в Україні Іштван Ійдярто зробив заяву щодо державної мови в українських школах. Дипломат вважає, що української мови забагато в навчальних закладах.

Угорський дипломат заявив, що в Україні має бути "не так багато" української мови у школах. Свою думку Іштван Ійдярто пояснив тим, що угорцям важко її вчити, бо є "плутанина з російською". Посол хоче, щоб діти в українських школах вчилися рідною мовою.

Іштван Ійдярто, фото: eurointegration.com.ua
Іштван Ійдярто, фото: eurointegration.com.ua

У свою чергу головним аргументом України є те, що угорці або інші національні меншини погано або взагалі не розмовляють українською мовою. Проте посол переконаний, що це питання підходу та можливостей, скільки годин на тиждень вивчають ту чи іншу мову.

Іштван Ійдярто порівняв український та угорський підходи до навчання у школі. Дипломат наголосив, що на відміну від української влади, яка вважає за необхідне навчати дітей з 5 по 11 класи саме українською, в Угорщині певні, що навчання має викладатися рідною мовою.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Школа, фото: Полтавщина
Школа, фото: Полтавщина

"Якби українська мова викладалася лише 5 разів на тиждень, то, думаю, це дозволило б вивчити її не гірше, ніж у той спосіб, який пропонує українська сторона", – резюмував Іштван Ійдярто.

Раніше угорська влада неодноразово виступала з провокаційними заявами щодо української мови. А минулого року на Закарпатті навіть спалахнув скандал через таємну видачу угорських паспортів українцям у консульстві держави.

Нагадаємо, раніше Угорщина відмовилась від участі в Євробаченні, причина в ЛГБТ

Як повідомляв портал "Знай.ua", фахівці проаналізували ціни на продукти та зарплати в Україні і Європі, невтішна статистика

Також "Знай.ua" писав, що жорстокий мовний скандал на Закарпатті потрапив на відео