Однією з найобговорюваніших тем серед киян є цьогорічні місцеві вибори, що мають відбутися вже восени. І, схоже, мер Києва Віталій Кличко вже активно взявся за "відбілювання" своєї репутації для тисяч потенційних виборців. Та от тільки методи виявились дивними. Як стверджують експерти і столичні громадські активісти, виключення зі складу постійних комісій двох опозиційних до влади депутатів – Святослава Кутняка і Прохора Антоненка – стало показником жорстокого "очищення" амплуа. Подробиці дізнавалися Знай.ua.

Депутат Київради Святослав Кутняк - фото Фейсбук
Депутат Київради Святослав Кутняк - фото Фейсбук

Незаконне виключення з комісій – пряме порушення закону Про місцеве самоврядування

Починаючи з 2015 року, Святослав Кутняк був заступником голови постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу, а Прохор Антоненко – першим заступником голови постійної комісії Київради з питань транспорту, зв'язку та реклами. Та минулого тижня їх виключили зі складу комісій.

Депутат Київради Прохор Антоненко - фото Фейсбук
Депутат Київради Прохор Антоненко - фото Фейсбук

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році За безкоштовні поїздки в автобусах тепер доведеться платити Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

Абсурдність ситуації полягає у тому, що і Святослав Кутняк, і Прохор Антоненко ще на початку листопада 2019 року зареєстрували заяву про вихід з фракції "Свобода", відповідно вже давно являючись позафракційними, а зі складу постійних комісій їх виключили за поданням голови фракції. Як і те, що секретар Київради Володимир Прокопів поставив на грудневе голосування питання виключення їх з фракції – і теж за поданням голови фракції Юрія Сиротюка.

Володимир Прокопів, пленарне засідання Київради - фото Большой Киев
Володимир Прокопів, пленарне засідання Київради - фото Большой Киев

"Виключення депутатів зі складу постійних комісій суперечить закону Про місцеве самоврядування в Україні, оскільки депутат повинен обов'язково бути членом однієї з постійних комісій. Якщо їх виключили зі складу комісій і не включили до складу інших, це пряме порушення Закону – вони мають право звернутися до суду для того, щоб оскаржити це рішення. На жаль, законодавство, не передбачає відповідальності за те, що депутатів свідомо виключають і не включають до складу комісій і дає можливість таким незаконним діям з боку міського голови", – зазначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Обов’язок депутата місцевої ради (крім секретаря ради) бути членом постійної комісії закріплено відразу у двох законах: ст. 20 ЗУ "Про статус депутатів місцевих рад" та у ст. 49 ЗУ "Про місцеве самоврядування в Україні". Робота в постійних комісіях – це такий самий обов’язок депутата, як і участь у пленарних засіданнях, адже підставою для відкликання депутата є пропуск протягом півроку більше половини пленарних засідань ради або засідань постійної комісії.

Депутати Київради - Олександр Омельченко та Олександр Міщенко
Депутати Київради - Олександр Омельченко та Олександр Міщенко

Депутати – проти: "Такий випадок – перший в історії"

За словами політиків, цей факт є прямим доказом позбавлення мера Києва Віталія Кличка від опонентів.

"Якщо таке виключення відбулося, то це схоже на те, що Кличко хоче, щоб активні депутати Київради, які його критикують і критикують ті рішення, що приймаються не в інтересах киян, не мали доступу до попереднього доступу цих важливих рішень в постійних комісіях. Тому що, якщо депутат – член постійної комісії, він має право ухвального голосу по питанням, які розглядаються, а якщо він не є членом комісії, то він може бути присутнім, але не матиме ухвального голосу і, тим самим, вплинути на прийняття чи неприйняття рішення", – відзначає голова київського осередку політичної партії Миколи Томенка "Рідна країна" Олександр Федоренко.

Олександр Федоренко
Олександр Федоренко

За словами політика, ще одна причина, що йде "в комплекті" з правами члена постійної комісії, – це відтягування голосів, безпосередньо, під час голосування на пленарних засіданнях: коли за рахунок виступу в сесійній залі незалежні депутати можуть призвести до незатвердження скандального проекту, "достукавшись" промовою до кількох депутатів.

Нардепи в Київраді - фото Знай.ua
Нардепи в Київраді - фото Знай.ua

"Я не підтримую виключення Святослава Кутняка з комісії – він фахово працював, надавав пропозиції по суті. З Прохором Антоненком в роботі комісії не стикався, але вважаю що принцип представництва має бути збережений. Кожен депутат має бути представлений у відповідних комісіях, зберігаючи баланс провладних і опозиційних сил. Виключення будь-яких депутатів з комісій пов’язую з їх політичною позицією", – відзначає депутат Київради Олександр Поживанов.

Судячи зі слів депутата Київради Наталії Манойленко, таке порушення відбулося вперше.

"Наша фракція не ініціювала виключення цих депутатів із складу постійних комісій. Цей випадок є унікальним. До цього часу, принаймні, за моєї депутатської каденції, не було випадку, щоб депутата виключали із складу постійної комісії без його волевиявлення – навіть, фактично, попри його волю. Був випадок, коли міськрада не підтримувала включення депутата Юрія Дідовця до складу постійної комісії, в якій він бажав працювати, внаслідок чого він був протягом 4 років позбавлений можливості бути долученим до роботи відповідної комісії. Але примусове виключення – це перший такий випадок", – коментує Наталія Манойленко.

Засідання Постійної земельної комісії Київради
Засідання Постійної земельної комісії Київради

Низка справ "для киян": на захист стали громадські активісти

Якщо більшість депутатів з легкістю голосує за сумнівні проекти рішення, на кшталт скандального ДПТ на Оболоні чи чергове збільшення кошторису на будівництво Шулявської розв'язки, то саме ці депутати частенько намагаються протистояти масовим незаконним забудовам та, навпаки, донести ці справи до вищих органів. Серед них – близько 30 договорів оренди із забудовниками, які у незаконній спосіб підписав особисто сам мер Києва Віталій Кличко.

Тож, не дивно, що з понад 100 депутатів Київради "під роздачу" попали саме ці двоє. Такої ж думки і київські громадські активісти, які стали на захист Прохора Антоненка та Святослава Кутняка.

"Кутняк та Антоненко завжди були за рейтингами в числі найбільш активних депутатів Київради і вони принципово і послідовно виступали проти порушення законодавства та усіляких корупційних оборудок. Тепер Київрада з порушенням законодавства банально позбавила цих двох опозиціонерів можливості повноцінно виконувати свої обов’язки", – стверджує відомий громадський активіст Георгій Могильний.

Протести під КМДА, фото: Знай.ua
Протести під КМДА, фото: Знай.ua

Як наголошує Георгій Могильний, тим самим Київрада поступилася принципів організації роботи місцевих рад, порушивши вимоги статей 19 та 141 Конституції України. Відповідно до ст. 19 Конституції України, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Стаття 141 Конституції встановлює, що статус депутатів місцевих рад та їх повноваження встановлюються законом.

Про те, що цей крок є доказом позбавлення Київради від "джерел критики", повідомив і інший столичний громадський активіст Сергій Бригадир, який 2 роки тому постраждав від нападу охоронців мера Києва Віталія Кличка.

"Схоже, зараз Кличко активно займається "відбілюванням" репутації, що вкрай необхідно зробити напередодні місцевих виборів, що відбудуться вже цієї осені. Тож нині іде активна зачистка від потенційно небезпечних для нього депутатів, які не промовчать щодо скандальних проектів рішення та будуть киянам розповідати про незаконність тих чи інших його дій. І заступника свого Максима Бахматова він взяв для цієї ж мети – насправді, він виконує функцію не радника чи заступника, а піарника, активно займаючись кампанією "відбілювання" вже не перший місяць поспіль", – підкреслює Сергій Бригадир.

Але, як зазначив громадський активіст Сергій Бригадир, чомусь Віталій Кличко ігнорує той факт, що, внаслідок його постійного перенесення, ініційованого мером впродовж 4 місяців влітку 2019-го, Київради взагалі мала б бути вже розпущена.

засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку
засідання Постійної комісії Київради з питань бюджету та соціально-економічного розвитку

Зламані мікрофони та "засідки" в коридорах

Та, як виявилося, окрім незаконних рішень в сесійній залі, мали місце і "кулуарні залякування". Кілька місяців поспіль цим двом депутатам не дають можливості працювати у нормальному режимі.

За словами Прохора Антоненка, в дні пленарних засідань на нього та Святослава Кутняка в коридорах чекав натовп невідомих чоловіків, аби не пустити їх до сесійної зали. Згодом же така історія почала повторюватися у дні засідань їхніх профільних комісій.

Останньою краплею було виривання мікрофону в ході одного з останніх засідань постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства та паливно-енергетичного комплексу. Участь у цьому брав, безпосередньо, інший депутат Київради – Володимир Назаренко.

Беспредел в стінах Київради Сьогодні депутатом та членами ВО "Свобода" був вчинений злочин на засіданні постійної комісії Київради з питань житлово-комунального господарства. Мова йде про умисне перешкоджання групою осіб депутату Київради Кутняк Святослав виконувати свої прямі обов’язки депутата й працювати в комісії, членом якої він є, та відверто хуліганські дії з боку депутата Київради Volodymyr Nazarenko, який знищив майно громади. Відповідно ч.2 ст.2 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради, як представник інтересів територіальної громади, виборців свого виборчого округу зобов'язаний виражати і захищати інтереси відповідної територіальної громади. Відповідно до статей 18, 20, 30 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат Кутняк зобов'язаний бути присутнім та брати участь у роботі ради, постійних комісій та інших її органів, до складу яких він входить, всебічно сприяти виконанню їх рішень. Ніхто не може обмежити повноваження депутата місцевої ради інакше як у випадках, передбачених Конституцією та законами України. Враховуючи сьогоднішні події на комісії ЖКГ, в діях групи осіб по відношенню до депутата Київської міської ради Святослава Кутняка вбачаються ознаки складу злочину, передбаченого ч.1 ст. 351 Кримінального Кодексу України, а саме, створення штучних перешкод у його роботі, що може каратися обмеженням волі на строк до трьох років. Важливо зазначити, що 24 травня 2019 року незалежні аналітики, які проводили оцінку діяльності депутатів Київської міської ради відповідно до громадської кампанії «Атестація депутатів місцевих рад», яка проходила за підтримки Національного фонду демократії (NЕD, США) визнали Святослава Кутняка найкращим депутатом Київради. https://integrityua.ngo/u-kyievi-vyznachyly-najkrashhyh-ta-najgirshyh-miscevyh-deputativ-za-pidsumkamy-2018-roku/ https://integrityua.ngo/wp-content/uploads/2019/05/analitychnyj-zvit-integriti_kmr_2018.pdf Це офіційно визнано і самою політичною партією «Свобода», члени якої сьогодні намагалися не допустити до роботи найкращого депутата Київради Кутняка. https://www.facebook.com/story.php?story_fbid=2702977459777221&id=444916528916670 Рух ЧЕСНО ЧЕСНО. Київ Громадянська мережа ОПОРА КОМІТЕТ ВИБОРЦІВ УКРАЇНИ Поліція Києва МВС України Artem Shevchenko Сергій Огородник Vita Dumanska Iryna Fedoriv Arsen Avakov Місцеві депутати. Атестація Yulia Zaltsberg Київська міська рада Київська міська державна адміністрація - КМДА Віталій Кличко Кличко - мер Володимир Прокопів Володимир Бондаренко Наталія Манойленко Petr Panteleev

Geplaatst door Володимир Тищенко op Maandag 3 februari 2020

Кричущим продовженням стала стрілянина, що відбулася кілька тижнів тому. Під час нападу постраждав хлопець Олександр Чорнопищук, який після цього 5 днів із чисельними травмами пролежав у лікарні.

За словами очевидців, стріляв у нього Георгій Баріленко - керівник київського осередку ГО "Сокіл", офіційний помічник депутата Київради фракції "Свобода" Володимира Назаренка, який перестрів його біля спортзалу й кілька разів вистрілив в нього з травматичної зброї.

Geplaatst door Володимир Тищенко op Donderdag 13 februari 2020

"Напад на Олександра Чорнопищука відбувся, як помста за його присутність поруч з Святославом Кутняком на його комісії. Бо вже тоді ситуація загострювалася і в дні засідань поруч із кабінетом збиралося до 20-30 осіб, аби не дати працювати моєму колезі. Як встановила поліція по відеокамерам, нападник завчасно прийшов на місце злочину і чекав на свою жертву. В решті решт, здійснив таки напад – три постріли, один з яких в голову", – зазначає Прохор Антоненко.

Поліція повідомила, що розшукує зловмисника і за даним фактом розпочато кримінальне провадження за ч. 4 ст. 296 ККУ, що передбачає до 7 років ув’язнення.

Тож про подальший розвиток подій читайте на порталі Знай.ua.