"Метінвест" готовий інвестувати 4 млрд грн у розвиток ШУ "Покровське" після придбання контрольного пакету акцій компанії.

Про це йдеться в матеріалі "Покровське" питання про майбутнє української металургії".

У статті повідомляється, що після того як у другій половині 2018 року 24,9% акцій "Покровського" придбав "Метінвест", у розвиток компанії почали інвестувати, що вивело її зі збиткових у прибуткову.

"700 млн грн було виділено в 2019 році на закупівлю нового обладнання. Зокрема, з'явився новий прохідницький комбайн вітчизняного виробництва, аналогів якому немає в Україні, і кілька нових імпортних очисних комбайнів. Був збільшений штат на 300 фахівців, а середня зарплата зросла на чверть. Ці зміни позначилися й на фінансовій звітності: замість чистого збитку в 998 млн грн, отриманого "Покровським" в 2018 році, – чистий прибуток у 925 млн грн за підсумками 2019 року. Зросли також на 25% відрахування в бюджет, всього приблизно 1,8 млрд грн", – стверджується в матеріалі.

У "Метінвесті" заявляють, що готові вкласти ще понад 160 млн дол (майже 4 млрд грн) в розроблення нового вугільного блоку №11. По суті, анонсується створення нової шахти з прогнозними запасами вугілля в 34 млн тонн, що дозволить вже незабаром відновити його видобування на максимальному докризовому рівні в 8,3 млн тонн. Автор підкреслює, що йдеться про видобування коксівного вугілля, з яким у нашій країні виникли проблеми після окупації частини Донбасу. Зараз українські металургійні підприємства змушені закуповувати його за кордоном, що призводить до додаткових витрат, а до того ж нарощує негативне сальдо торгового балансу України.

Популярні новини зараз
Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

"Сьогодні "Метінвест" готовий вкладати великі кошти, що є рідкістю за останні шість років, особливо в регіоні настільки близькому до лінії зіткнення. Не вистачає лишень, здавалося б, малої дрібниці – дозволу Антимонопольного комітету на отримання "Метінвестом" контролю над "Покровським". Таке рішення, очевидно, буде в інтересах української економіки і слугуватиме розвитку регіону", – констатує автор матеріалу.

У другій половині 2018 року "Метінвест" став співвласником ШУ "Покровське". У 2019 році ШУ "Покровське" видобуло 5 млн тонн вугілля, що на 1,02 млн тонн більше, ніж у 2018 році.

У 2019 році Україна імпортувала 0,877 млн тонн коксу й коксівного вугілля на суму 263 млн дол.