Готуватися до Великодня починають заздалегідь. Наводять чистоту, фарбують яйця, печуть святкові паски. Однак існує ряд строгих заборон, які, згідно з православним канонам, категорично не можна порушувати. Про них – читайте в матеріалі.

Великдень 2019: коли

Велика Пасха – це найдавніше християнське свято. Його встановили на честь воскресіння Христа.

З 325 року дату Великодня розраховують за місячним календарем – в першу неділю після повного місяця, що настає після весняного рівнодення.

Цього року Великдень Відбудеться 28 квітня.

Великдень
Великдень
Пасха

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Валютний ринок чекають важливі зміни: як можна буде здати чи купити долари
Показати ще

Великдень 2019: історія виникнення

Згідно з давніми рукописами, Великдень відзначали ще до народження Ісуса. Великоднем називали звичай жертвоприношення, для цього використовував кіз. Таким чином люди просили у богів благословення.

А пізніше і сам Ісус приніс своє життя в жертву людей.

Пасха

Великдень 2019: що заборонено святити

Згідно православним правилам, до церкви не можна приносить ряд продуктів і речей:

  • алкоголь, крім кагору;
  • продукти, зроблені з крові тварин;
  • сіль і спеції;
  • фрукти та овочі;
  • коштовності, гроші, документи.

Що потрібно нести до церкви:

  • паски, бажано власного приготування (підходять і інші види випічки)
  • яйця;
  • сир;
  • молочні продукти;
  • вода;
  • ковбаси домашнього приготування, але без крові;
  • вино кагор.

Головні заборони Великодня

Розповідаємо, що ж заборонено робити на Великдень.

Злиться і лаятися

У день Великодня не можна бути сумним, похмурим, лаятися або злиться. Вважається, що вся негативна енергія повертається назад подвійною силою. І пам'ятайте, що Великдень – це не 24 години, а весь Страсний тиждень.

Як же варто проводить Великдень? Все просто: радіти кожній хвилині життя, спілкуватися з друзями та родичами, відвідувати церковні служби, молить Бога про прощення гріхів, просить Всевишнього про допомогу в негараздів, допомагати нужденним. Одним словом, робити те, що приносить радість вам і ближнім.

Їжа

Після пасхальної служби, численних "Христос воскрес" і "Воістину воскрес", люди повертаються додому і починається святкове застілля. За традицією, перш за все потрібно з'їсти яйце, яке символізує нове життя. До речі, з православний Великоднем пов'язана цікава традиція – "бої крашанками". Потрібно взяти яйце в руку і вдарить в інше яйце. Перемагає той, чиє залишилося цілим.

Що стосується заборон, то на Великдень дозволяється їсти і пити все, однак в помірних кількостях. Ви можете спробувати всі страви на святковому столі, випити трохи алкоголю, бажано червоного вина Кагор. Однак головне – вчасно зупинитися. Забороняється напиватися до сильного сп'яніння.

Робота

Як і на більшість інших православних свят, на Великдень забороняється займатися важкою працею, наприклад, прибирати, стригтися, прати, шити. Варто розуміти, що це не просто заборона працювати. Таким чином людині дається можливість побути наодинці з самим собою і Богом, час приділяти увагу молитві і не зациклюватися на мирській суєті.

Вважається, що всі справи потрібно закінчити до Страсної п'ятниці.

Відвідування кладовища

Існує повір'я, що на Великдень категорично не дозволяється ходити на кладовища. Взагалі, такого обряду в православній традиції ніколи не було. Ходити на кладовища у Великодній період почали за часів СРСР, коли людей позбавили духовного спілкування, а церкву і зовсім заборонили. Тому люди знаходили способи зв'язуватися з загробним світом, про який так багато говорила Церква. З тих пір і з'явилася традиція їздити на кладовищі під час Великодня.

Але на сьогоднішній день храми відкриті для прихожан, тому краще їхати на кладовище в інший день. Наприклад, на Радоницю. Це час, коли Церква згадує всіх покійних.

Не можна викидати шкаралупу від яєць

Вважається, що освячене в церкві викидати не можна. Можна тільки спалити.

Крім того, вважається, що на Великдень заборонено фарбувати яйця і пекти паски. Це пов'язано з тим, що святити продукти прийнято у Велику суботу, тобто безпосередньо перед Великоднем.

Але що стосується підготовки до Великодня, то все бажано зробити заздалегідь. Це потрібно для того, щоб на Христове Воскресіння залишився час для головного – святкування торжества в доброму настрої, з легким серцем і розумом, залишивши позаду всі клопоти і турботи.

Багато хто запитує, чи можна їсти паски і яйця до настання свята?

Великодню передує Великий піст, коли віруючі повинні утримуватися від важкої їжі (тваринного походження), а також налаштовувати себе на внутрішню роботу над собою.

Забороняється всі продукти тваринного походження. Ніяких інших забобонних причин не їсти яйця немає.

Веселощі і гуляння

Існує поняття духовної гігієни. Великдень – це час, коли кожен віруючий повинен захистити себе від будь-яких розваг, вечірок. Заборонено сильно шуміти, танцювати та інше. Постарайтеся побільше бувати в храмі, молитися і думати про життя.

Купання

Багато людей думають, що купатися і митися на Великдень заборонено. Але це всього лише забобони.

Вінчання

У період Страсного тижня та Великодня вінчання заборонено. Більш того, це дійство проводять тільки в певні дні – це понеділок, середа, п'ятниця і неділя.

Великдень
Великдень
Пасха

Великдень 2019: що заборонено робити

Як і на більшість інших християнських свят, на Великдень заборонено:

  • тяжко працювати. Вважається, що таким чином можна осквернити пам'ять про Христа;
  • лаятися, сваритися і бажати зла. Пам'ятайте, весь негатив повертається назад подвійною силою;
  • порушувати правила Великого посту;
  • займатися сексом;
  • ходити на цвинтар;
  • вінчатися і хрестити дітей.

Великдень 2019: традиції святкування

У Чистий четвер перед Великоднем прийнято проводити першу стрижку малюкові. У дорослих також існує традиція стригти волосся або робити абсолютно нову зачіску. Будьте впевнені, це найвдаліший час змінити імідж.

Також в цей день прийнято готувати свій будинок до святкування Великодня – прибирати, прати, прасувати, викидати старі і непотрібні речі. Останні три дні перед Великоднем присвячені підготовці до Великого Дня, але в Страсну п'ятницю найкраще уникати будь-яких справ і святкових приготувань.

Великдень
Великдень
Пасха

Перед святкуванням Великодня віруючі люди збираються в храмі, звідки о 12 годині ночі починається так звана "Христова хода", на якій люди співають стихири свята. А після хід підходить до воріт церкви і починається богослужіння пасхальної утрені.

У православній традиції на Великдень освячується артос – квасний хліб особливого освячення. Ті, хто не міг причаститися на Великдень могли відчути єдність через куштування загального хліба.

До речі, традиційно з великодневою ночі і наступні 40 днів прийнято не вітатися, а "христосуватися". Тобто при зустрічі говорити "Христов воскрес!", А у відповідь - "Воістину воскрес!".

Великдень
Великдень
Пасха

Великдень слід зазначати виключно в доброму настрої і з чистими помислами. А для того, щоб налаштуватися на це, існує Великий піст. Цей час дозволяє очистити не лише тіло, а й душу.

Також не забувайте, що святковий стіл слід накривати не тільки багато, але і дотримуючись всіх церковним правилам. Наприклад, на ньому мають бути присутні крашанки і паски.

Ще одна традиція на Великдень – ходити або запрошувати в гості. Понеділок - відвідують своїх хресних і близьких родичів. З собою потрібно нести паски і крашанки. Також ж частування прийнято і виносити з собою від гостей. Існує прикмета – хто спробує дев'ять пасок від різних господарів, весь рік буде щасливим і везучим.