Українська вишиванка, мабуть, найкрасивіше і незвичайне національне вбрання в усьому світі. Воно вражає своєю красою і багатством. Про історію і сенс орнаменту – читайте в нашому матеріалі.

День вишиванки 2022: коли святкують

День вишиванки в Україні відзначають 19 травня. Цікаво, що свято з'явилося не так давно – в 2006 році. Але незважаючи на новизну, День вишиванки швидко завоював популярність і любов українців.

Ініціатором створення такого торжества була студентка Леся Воронюк з Чернігівського університету. Дівчина запропонувала своїм одногрупникам вибрати день, коли вони всі разом надінуть національний одяг. В останні роки ця ідея перетворилася в справжню традицію у всіх містах країни і навіть за її межами.

День вишиванки в Україні 2022: значення древніх візерунків

Приблизно сто років тому для того, щоб виготовити сорочки з візерунками йшло 8 км нитки. Весь процес міг займати цілий рік, а найскладнішу вишивку створювали взимку, коли не потрібно було працювати в полі.

Вишиванка – древній оберіг. Колір, форма і орнамент мають величезне значення. Протягом багатьох століть малюнок на вишиванках не змінювався. Одян і сьогодні залишається ідеальним текстом, збіркою міфів і вірувань давніх українців.

Популярні новини зараз
"Земля затремтить під ногами": ясновидець Герман побачив точний рік перемоги України Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

День вышиванки

Існувало п'ять основних кольорів:

  • червоний
  • синій
  • білий
  • чорний
  • жовтий.

Вони – щось на зразок збірника знань про людину і світ: відповідають числу рас і знань, які вони дали світу, а також елементів (вода, космічний ефір, вогонь, повітря, земля).

Так, наприклад, малюнки, виконані в білому кольорі, характерні для всіх областей України. Цей колір символізує культ Батька-творця, який прийшов в наш світ через білий світ. А ось шиття чорними нитками – це так звана «божественна графіка» – єднання праматері і бога-батька, об'єднання матерії і духу.

День вышиванки

Крім того, дуже важливий і матеріал, з якого виготовляються нитки. Найчастіше використовували шерсть і шовк. А ось бавовною вишивати в народній традиції навіть не намагалися. Вважалося, що бавовна – це пух, він не може передати інформацію і пам'ять про свого власника.

Люди, що жили на території сучасної України, вірили, що вишиванки здатні захищати від злих сил, і намагалися закодувати в орнаменті щастя, життя, достаток і волю до свободи. Кожен стебок, зірочка або квіточка, вишиті на сорочці, мають особливе символічне значення. Яке? Про це розповімо далі.

Існує величезна кількість візерунків, тим більше, що в кожному регіоні України здавна існували свої особливості обробки.

День вышиванки

Квадрат

Значення цього візерунка – благополуччя, мир, достаток, земне поле.

Малюнок, виконаний у формі квадрата, символізує гармонію і порядок у всьому. В українців здавна цей візерунок символізував землю і її родючість. Часто також зображували коло, що позначає досконалість людської душі. Квадрат – знак особливої ​​числа 4, яке українці розуміли як символ першоелементів.

День вышиванки

Ромб

Значення візерунка – союз сонця і землі, плодючість.

Багато народів світу пов'язують ромб з плідністю людини і землі. Малюнок складається з двох елементів – трикутників, що символізують чоловіка та жінку. А ось ромб, в середині якого зображена невелика точка, – це символ засіяного поля, яке в давнину вважалося достатком і добробутом родини.

Крім того, малюнки в формі ромбів прийнято було вишивати на весільних рушниках і одязі нареченого і нареченої. Люди вірили, що подібні ритуали будуть притягувати достаток і благополуччя в нову сім'ю.

День вышиванки

Коло

Значення візерунка – символ сонця, божественна енергія, безперервність людського життя.

Коло – один з головних символів української вишиванки. Воно позначає сонце, божественну енергію, нескінченність людського життя і життєву енергію. Цей символ прийшов до нас ще з язичництва, адже саме там сонце уособлювало одного з головних богів – Хороса.

А ось якщо на вишиванці зображено коло з повернутими всередину променями – це поганий знак. Такий візерунок може означати відхід енергії, порожнечу і навіть смерть.

Візерунки рослин

Значення візерунків – чистота, процвітання роду і життя.

Квіткові візерунки на нарядах українців також вражають своєю різноманітністю. Однак ідентифікувати походження і підвиди рослин на одязі досить складно.

Візерунки в формі рослин найчастіше вишивали на території Чернігівщини. Так, наприклад, квітковий орнамент символізує чистоту, людський рід і власне людське життя.

Традиційна калина – символ любові, багатства, краси і материнства. З цієї причини калину найчастіше можна зустріти на древнім весільних нарядах і рушниках.

А ось зображення дуба більше притаманне чоловічим вбранням. Швидше за все, дерево символізувало язичницького бога Перуна – повелителя блискавок і грому.

Гілки винограду – символ сім'ї та сімейного щастя.

Квіти маку – захист від зглазу і псування.

День вышиванки

Дерево життя

Такі візерунки символізували красу, молодість, оновлення життя, переродження після смерті.

Дерево – уособлює світобудову з трьома складовими: загробний, земний і небесний світи. Дерево найчастіше поділяється на три частини: коріння – минуле, стовбур – теперішній час, гілки – майбутнє.

День вышиванки

Символ серця

Значення – щастя, радість сімейного життя.

Переважно серце зображували на весільних сукнях, щоб сімейне життя було щасливим. Свого роду заклинання на благополуччя в майбутньому.

День вышиванки

Візерунки зірок

Вважалося, що такі малюнки оберігають людину від негативної енергії, зла, зглазу і хвороб.

Шеврони

Позначає жіноче і чоловіче начало, дух і матерію.

Шеврон – це подібність трикутника, тільки без основи. Фігура, зображена вершиною вниз, символізує жінку, лоно. А ось якщо навпаки, до верху, то це –чоловіче начало, духовну фортецю.

Лінії

Значення – вода, дощ, плинність часу та еволюція всесвіту.

Такі малюнки пов'язували зі стихією води. Вертикальні лінії – дощ, а горизонтальні – хвилі моря або річки. Фігура спіралі також означала плинність часу та циклічне рух сонячного диска.

Символ хреста

Значення – захист від злих духів.

Хрест є одним з найпоширеніших знаків у світовій історії та культурі. Особливу популярність він отримав після прийняття християнства. Головне значення – символ Бога, Сонця, чоловічого начала; косий хрест – жінка, Місяць.

День вышиванки

Повна рожа

Це зірка з вісьмома променями. Позначає об'єднання жіночого і чоловічого начал, яке дає життя всьому на землі. Вимальовується за допомогою прямого і косого хрестів і символізує об'єднання чоловіки і жінки. Цей знак часто називають Зіркою Богородиці і поміщають на ікони.

День вышиванки

Кривий танець

Ще одна назва цього древнього символу – безкінечник. Позначає вічне життя людської душі, його життєву енергію.

Символ безкінечника використовували ще 20 тисяч років тому. Його вигини позначають воду і гармонію усього життя. Він утворює "вічний" нескінченний орнамент – якусь нитку долі.