Питання з накладенням штрафів за показ російської кінопродукції остаточно вирішене Національною радою з питань телебачення і радіомовлення. Документ Мінкульту був узгоджений минулого тижня. Регулятор відкоригував незначні неточності в юридичній формулюванні, що стосується участі Нацради в процедурі передачі Держкіно акта про порушення - власне, підстави для штрафу. Регулятор попросив назвати документ не "актом про порушення", а просто "актом".

Документ передбачає накладення штрафу тільки за трансляцію фільмів, що пропагують силовиків країни-агресора і СРСР і підтримують агресію проти України. Про накладення штрафів за трансляцію російських фільмів-серіалів, вироблених після 2014 року, і контенту за участю персон з "чорного" списку Мінкульту в проекті не йдеться. Підставою для накладення штрафу є два документи - протокол і постанову Держкіно, складені на основі актів Нацради. Протокол повинен бути складений і підписаний уповноваженими працівниками Держкіно в межах 10 робочих днів з дати виявлення правопорушення на основі офіційних актів регулятора за результатами моніторингу. Постанова про конкретну суму штрафу має бути складено Держкіно протягом 5 днів після отримання протоколу. Саме постанова є документом про штраф.

Держкіно буде стягувати з телеканалів 10 мінімальних зарплат за перший показ забороненого контенту та 50 мінімальних зарплат за кожне наступне порушення. Нацрада повідомла, що з червня по грудень минулого року передав Держкіно акти про 96 порушень на 8 телеканалах. Таким чином, телеканали за найскромнішими підрахунками порушили вже на два мільйони грн. Але оштрафувати жоден з них не вийде, оскільки Держкіно, згідно з нормою про штраф, пропустило 10-денний термін, відведений на складання протоколу і 5-денний - на постанову.

Читайте також: Закарпаття вимагає децентралізації

Нагадаємо, що Закон про заборону російського кінопродукту вступив в силу рік тому - 4 червня 2015 року, але санкції за порушення не могли бути застосовані через деякі юридичні колізії. Виявилося, що Держкіно не затвердило порядок накладення штрафів, і це автоматично позбавляло відомство можливості карати телеканали за порушення.

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще