У 2014 році українські військові звільнили Слов'янськ від бойовиків. Фотограф Олександр Чекменьов показав наслідки обстрілів і військових дій через півтора року.

Неподалік від Слов'янська в 15 кілометрах розташована Миколаївка, куди фотограф поїхав, щоб передати знімки людям, яких він фотографував в 2014 році. На одному з них він зобразив жінку з іконою святої Варвари, але через рік після зустрічі вона померла. Будинок та її квартира на четвертому поверсі, де дивом вціліла ікона, так і залишився не відновленими.

Під час свого приїзду в 2014 році Чекменьов він зупинився у місцевих жителів. Вони, за його словами, на той час уже перестали дивитися російську пропаганду по телевізору. Але жителі також не очікували нічого хорошого й від українського телебачення. Фотограф наголосив, що у людей відчувалася втома від всієї цієї ситуації й хотілося просто спокою.

Жителі міста розповіли, що відсвяткувати 2016 рік не вдалося. Компанія, за їхніми словами, була та ж і стіл був накритий, а повеселитися не вийшло. Останньою щасливою зустріччю Нового року в їх пам'яті залишилася в 2014 році.

На виїзді зі Слов'янська є цвинтар. Він сильно постраждав після бойових дій. Чекменьов півтора роки тому після звільнення приходив до місцевого жителя Михайла, який живе неподалік. Потрапити всередину його будинку можна було тільки через вікно. Вся територія навколо нього була вкрита гільзами. Михайло намагався привести зруйноване кладовище в порядок.

Популярні новини зараз
Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Читайте також: На Донбасі знайдені безіменні могили "кіборгів"

"У цю поїздку я побував тут знову. Будинок був частково відбудовано і вже як годиться, з дверей, вийшов Михайло. Він не впізнав мене і не міг зрозуміти, звідки мені відомо його ім'я. Слідом за Михайлом в дверях з'явився його войовничо налаштований товариш по чарці", - розповів фотограф.

Він відправився на кладовище сам і виявив там зламані пам'ятники. На них були сліди від куль, осколків мін і снарядів.

Нагадаємо, фотограф Олександр Чекменьов народився в Луганську. Свою кар'єру він почав у місцевій фотомайстерні. Фотограф знімав життя звичайних людей на вулиці. Ці знімки стали унікальним документом епохи, що минає. В активі Чекменьова безліч нагород і гран-прі.