Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос оголосив, що країна перестане скидати на плантації коки канцерогенні гербіциди. Замість цього випустять на зелені насадження біологічну зброю - метеликів Eloria Noyesi .

Про це повідомляє News UA.

Майже століття Колумбія є одним із найбільших світових виробників кокаїну - переробленої форми листя коки.

Уряд країни запилює в цілому 4 мільйона акрів землі гербіцидом гліфосатом, який Всесвітньою організацією охорони здоров'я недавно був визнаний канцерогеном, щоб вплинути на катастрофічну ситуацію із наркотиками.

Читайте також: Nikon навчить собак фотографуватися

Популярні новини зараз
"Нафтогаз" попередив усіх: потрібно встигнути до 25 квітня Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

На думку уряду, знищення наркоплантацію вручну - неможливе, оскільки кримінальні угруповання регіону роблять такі дії небезпечними для виконавців.

Метелики в даному випадку являють собою найкращу альтернативу. Доросла особина виду Eloria Noyesi являє собою бежевого метелика. Самки цього виду відкладають свої яйця на листя коки, а гусінь, що вилупляється із них, починає поїдати листя, поглинаючи зеленої маси в півтора рази більше власної ваги. Таким чином наркофермери залишаються без листя, із яких можна було б робити кокаїн.

Ідея використання гусінь для боротьби із кокаїном вже висловлювалася раніше, але тоді екологи не були впевнені, як метелики вплинуть на баланс екосистеми, в яку будуть випущені.

Натомість, наразі більшість експертів погоджується, що Eloria Noyesi є набагато кращою альтернативою, ніж канцерогенні хімікати.

Вчені повторно перевіряють, що гусінь поїдає лише два строго певних типу рослин коки, які використовуються у виробництві кокаїну - і ніякої іншої корисної рослинності.