Синод єпископів Києво-Галицького Верховного Архиєпископства УГКЦ до офіційно закликав прихожан створювати групи по боротьбі з корупцією і відкривати в церковних парафіях "Книги чесності", де будуть записані імена людей, які "добровільно і урочисто відмовляться від дачі і прийому хабарів або здійснення інших корупційних дій".

Про це свідчить поширений церковниками текст послання "Про подолання морального недуга корупції", передає інтернет-ресурс Української Греко-Католицької Церкви. Святіший Отець Франциск у своїй книзі "Зцілитися від корупції" підкреслив, що корумпована особа "не знає ні братства, ні дружби, для неї існують тільки співучасники".

Першопричиною корупції єпископи позначили "гріховну прихильність людського серця до тлінних і минущим благам світу цього, які людина помилково вважає своїм справжнім скарбом, живучи так, як ніби Бога немає".

Читайте також: Єпископ Гузар розповів журналістам, про що писати

Послання починається словами: "Не спотворюй закону, не будеш дивитися на осіб і не візьмеш підкупу, бо підкуп осліплює очі мудрих і перекручують справу правих (Второзаконня 16, 19)". Тих, хто вже встиг порушити даний заповіт - діючих корупціонерів - закликали до покаяння з відшкодуванням збитку:

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення
Показати ще

"Смиренне визнання гріха перед Богом у присутності священика в Таїнстві Сповіді має супроводжуватися щирим прагненням розірвати зв'язки з гріхом і готовністю великодушно виправити завдану іншою людям і всьому суспільству шкоду".

Згідно з документом, будучи гріхом, хабарництво "отруює гуртожиток між людьми і загороджує шлях до порятунку". "Християнин не може брати участь в корупційних діях і не повинен мовчати, коли це роблять інші", - заявили Греко-католицькі єпископи, посилаючись на катехізис "Христос - наша Пасха".

Выдповідно до нового розпорядження УКГЦ, тепер кожен віруючий, перш ніж приступити до обряду Покаяння, повинен відзвітувати перед Господом, чи не завинив він "проти суспільної справедливості та любові до ближнього через участь в корупційних діях, за допомогою створення корупційних схем або сприяння їм, через дачу, прийом або вимагання хабарів тощо".

Окремим завданням церковної громади Синод назвав молитву за людей, поневолених гріхом корупції.