За витоком "панамських документів" могла стояти Росія. Таку теорію висунув відомий американський економіст і експерт з Росії, колишній радник у Мінфіні РФ Кліффорд Гедді.

У статті, опублікованій на сайті інституту Брукінгса, економіст заявив про можливу причетність Москви до організації витоку і привів ряд аргументів на доказ своєї ідеї. Гедді вважає, Москва "не стала жертвою публікації скандальних "панамських документів", оскільки, по суті, в них майже немає інформації, яка могла б нашкодити російському президенту Володимиру Путіну". Про це повідомляє американська газета The Washington Post.

Натомість у документах міститься інформація, яка ставить у скрутне становище світових лідерів. Як зазначено в статті, на користь цієї ідеї також говорить і те, що пропозиція передати дані фірми Mossack Fonseca німецькому виданню, імовірно, надійшло від хакера, якого підтримував російський уряд, і саме цей перший контакт призвів до публікації витоку.

Читайте також: Je Suis Panama: кращі фотожаби на тему офшорів (фото)

"Той факт, що в "панамських документах" фігурує так мало американців, може говорити про те, що їх дані видалили з метою їх подальшого використання як інструменту шантажу", - вважає експерт. The Washington Post зазначає, що багато експертів визнали переконливими доводи Гедді. Натомість у Кремлі неодноразово називали публікацію "панамських документів" атакою на президента РФ.

Популярні новини зараз
Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Подорожчає одна з критично важливих комунальних послуг: який тариф хочуть встановити
Показати ще