Земельний кадастр України не в змозі коректно встановити місце розташування тої чи іншої земельної ділянки, оскільки до цих пір працює по "радянським" картам.

Про це, в інтерв'ю телеканалу "112 Україна" заявив народний депутат від "Батьківщини", яка нещодавно знов перейшла в опозицію, Сергій Соболєв, колишній голова партії "Реформи і порядок".

"У нас після Радянського Союзу практично всі карти зміщені на півградуса. Це було через військової доктрини, коли думали, що американці через супутники не зрозуміють, де наші військові бази. Коли ви зараз приходите оформляти земельну ділянку, в 80% випадків кадастр не накладає цю земельну ділянку реально на площу", - пояснив нардеп.

Читайте також: Садовий тільки прикидається демократом - нардеп

За його словами, для "відформатування" кадастру, а також для написання і прийняття необхідного закону, буде потрібно не менше трьох років. "Зараз кадастр реально відформатований на 11% за останній рік. Я не переконаний, що навіть за три роки це буде зроблено. А без кадастру продавати землю - це найстрашніша трагедія", - заявив Сергій Соболєв.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Для пенсіонерів буде більше грошей у квітні
Показати ще

По-закону, Держзем Кадастр - це єдина геоінформаційна система відомостей про землі, розташовані в межах державного кордону України, і містить характеристику цих земель, а також їх оцінку.

"Земля зараз коштує 1300 доларів один гектар. У що ви вкладете гроші - в викуп цієї землі або в покупку за ці гроші ще одного комбайна? Фермеру вигідніше далі орендувати цю землю", - пояснив Соболєв.

Все це, на думку депутата, є наслідком "найбільшої проблеми України - монополізму великих агрохолдингів".