В Україні намічається грандіозний розпродаж держпідприємств і земель сільгосппризначення. З молотка підуть найбільші в Україні стратегічні об'єкти і 1 мільйон гектарів землі. Таким чином, Україна продає залишки власного майна, і більше у неї не залишиться практично нічого, повідомляє видання "Акцент".

Серед підприємств-гігантів, виставлених на продаж: Одеський припортовий завод, Центренерго, Турбоатом, ряд підприємств Оборонпрома і багато інших. Як повідомляє видання, для інформаційного прикриття "розпродажу" пердставники влади розповідають про те, що "тільки ефективний власник зможе навести порядок", а "державне управління виробництвом неефективно".

За даними інституту економіки і прогнозування НАНУ, понад 95% підприємств України, які були приватизовані, не збільшили прибутки, не модернізували виробництво і не додали нових робочих місць.

Читайте також: МВФ заганяє Україну "в труну"

Як відомо, державний сектор економіки у Франції становить 33%, в Німеччині і Великобританії - близько 30%, і навіть в США - 20%. В Україні частка держактивів оцінюється в 10%, але і цього не стане найближчим часом.

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3 хвилини – правда чи міф? За скільки ракета "Циркон" може дістатися українських міст Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів
Показати ще

За словами експертів, коло учасників торгів зведеться до обмеженого кола відомих на всю країну гравців - українських олігархів, оскільки іноземці не готові вкладати гроші в країні, де йде війна.

"А щоб здешевити процес купівлі-продажу, гривню повільно, але впевнено опускають. Адже олігархи тримають гроші зовсім не в національній валюті і не в Україні. Тому чим дешевше буде гривня - тим дешевше для них буде процес приватизації держмайна", - зазначає економічний експерт Віктор Попадько.

Читайте також: Політику в Україні замінили договорняком - Саакашвілі

Нещодавно Арсеній Яценюк озвучив плани уряду про продаж з аукціону 1 мільйона гектарів землі сільгосппризначення, яка знаходиться в держвласності. За словами заступника голови Асоціації "Земельна спілка України" Андрій Мартіна, причина продажу землі банальна: через девальвацію гривні, земля під час продажу "буде коштувати копійки".

За його словами, таким чином уряд і прем'єр-міністр відверто лобіюють інтереси великого агробізнесу. Адже якщо виставити на продаж відразу велику кількість землі (мільйон гектарів), то чисто фізично не знайдеться достатньої кількості платоспроможних покупців.

"У їх числі точно не буде українських фермерів. Швидше за все, українські землі скуплять великі компанії з іноземним капіталом. Тому говорити про те, що це дозволить якось поліпшити становище в сільському господарстві країни - не варто", - згоден з ним експерт Олександр Чепурний.