Поліпшиться життя пенсіонерів, хоча зрушення в кращу сторону будуть невеликими. У 2016 році будуть підвищені мінімальні пенсії, "багатих" пенсіонерів, можливо, не обкладуть податком, а найбіднішим проведуть індексацію, пише портал "На пенсії".

Підвищення "мінімалки"

Підвищення прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб. А значить, і мінімальної пенсії відбудеться в два етапи: з 1 травня — до 1130 грн, з 1 грудня — до 1208 гривень.

"Старі" пенсії можуть перерахувати

В Україні дуже низькі пенсії у тих, хто давно вийшов на заслужений відпочинок. Для пенсій, призначених до 2008 року, застосовували показник 2007 року — 1197,91 гривень. А для пенсій, які розраховують зараз, використовують показник середньої зарплати за останні три роки. Цей показник майже в три рази вищий, ніж за 2007 рік. Цього року він становить 3263,44 гривень. Середня зарплата зростає і, відповідно, слідом за нею збільшуються пенсії тих, хто виходить на заслужений відпочинок пізніше. І тільки осучаснення пенсій може скоротити цей розрив.

Популярні новини зараз
За інтернет можна не платити: як скористатися новою послугою Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Скасують податок на пенсію

Конституційний Суд розпочав слухання справи про правомірність стягнення 15%-го податку з пенсій, що перевищують три мінімальні заробітні плати (на сьогоднішній день це 4134 грн). Це положення прописано у статті 164 Податкового кодексу України та порушує права пенсіонерів.

Врахують стаж до 2000 року

Верховна Рада затвердила зміни до статті 40 Закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування " щодо порядку визначення зарплати для нарахування пенсії. З 1 січня 2016 року пенсії призначають з урахуванням зарплати, починаючи з 1 липня 2000 року. За цей період відомості про заробітну плату пенсіонера надаються відділами персоніфікованого обліку Пенсійного фонду. Тобто пенсіонеру не потрібно надавати довідки з організацій, де він працював.

Читайте також: Ціни на хліб піднімуться через дефіцит зерна за кордоном

Документи про зарплату до 1 липня 2000 року допоможуть тим, хто не мав можливості заробити страховий стаж після 2000 року. Або отримував у цей період маленьку зарплату. Їхня пенсія без урахування зарплати до 2000 року виявиться значно нижчою, ніж могла б бути. Тим, хто оформив пенсію до 1 січня 2016 року, теж дозволили надавати довідки про заробіток до 1 липня 2000 року, хоча в законопроекті про це не йшлося.