2 мільйони 700 тисяч грн. за рік не доотримує Національна спілка письменників України через корупційні схеми діючого керівництва. Такі висновки ревізійної комісії НСПУ, які діюче керівництво Спілки заборонило оприлюднювати. Подробицями скандалу в НСПУ поділився голова Київської організації НСПУ, відомий прозаїк Володимир Даниленко в інтерв'ю "Буковїду".

Ревізійній комісії, не зважаючи на серйозний опір з боку керівництва, таки вдалося провести ревізію фінансово-господарської діяльності НСПУ, розповідає пан Даниленко: "Відразу ж почався опір голови Спілки і найнятого юриста, який погрожував членам ревізійної комісії статтями кримінального кодексу. Ревізійній комісії довго не видавали документи, затягували ревізію. А коли комісія підшукала аудиторську фірму, то голова Спілки сказав, що аудит будуть проводити ті аудитори, яких визначить він, а не ті, яких хоче ревізійна комісія. І профінансував аудиторську фірму, засновником якої є юридична фірма, що обслуговує НСПУ, і в цій аудиторській фірмі працювала донька головного бухгалтера Спілки. Тобто, письменників було свідомо введено в оману. За статутом, НСПУ, ревізійна комісія не підпорядкована ні голові Спілки, ні правлінню. Її обирає з'їзд, і вона звітується тільки перед з'їздом. Ревізійна комісія виявила багато порушень фінансово-господарської діяльності. Було роздруковано два гросбухи звіту з додатками. Наведу кілька фактів зі звіту ревізійної комісії. Через незастосування ринкової вартості за квадратний метр лише на Банковій, 2 Спілка не доотримує 229 тисяч 477 грн в місяць, і 2 мільйони 700 тисяч за рік. Вже за правління Михайла Сидоржевського НСПУ дозволила перепланування, реконструкцію і капітальний ремонт ТОВ "Євротранзит" на суму понад 5 мільйонів гривень, і якщо буде розірвано договір оренди, то Спілка буде зобов'язана відшкодувати "Євротранзиту" цю суму. Висновок ревізійної комісії звучить так: неефективне управління майном Спілки, списування на великі суми боргів за оренду, заниження ціни оренди за сумами, нижчими від ринкової вартості, затримка зарплати працівникам апарату Спілки, підробка підписів, коли за нинішнього голови у документах фігурували підписи покійного Віктора Баранова і т.д".

Читайте також: Київ програв інформвійну Росії - волонтер

"Спілку письменників можуть свідомо довести до банкрутства і розпродати залишки нерухомості, щоб на тому двоє людей заробили гроші на пристойне життя. Таким чином організація, яка за ефективного управління могла багато зробити для літературного процесу, назавжди зникне" - вважає Володимир Даниленко.