В Україні буде створена система електронних земельних торгів під робочою назвою "Земельна біржа". Система буде працювати на єдиній для всієї країни платформі, а скористатися нею зможе кожен бажаючий.

Нововведення передбачено в законопроекті про активізацію земельних торгів, повідомив "Українським новинам" глава департаменту Госгеокадастра з міжнародного співробітництва та ринку земель Ростислав Шманенко.

По суті "земельна біржа" - це IT-компанія, головна функція якої - проведення прозорих земельних торгів, зазначив чиновник: "Усередині нашої команди "земельна біржа" має своє кодову назву - land-Bay".

"Переваг у такого рішення кілька - уніфікація процедур, підвищення прозорості та зручності для громадян, усунення корупційних ризиків в окремих регіонах", - зазначив голова департаменту Госгеокадастра.

За словами експерта, з часом про веб-портал "Земельної біржі" дізнаються всі учасники ринку, що в свою чергу буде максимізувати ціну лота.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Читайте також: Українські кадастри недійсні - нардеп

Повідомляється, що на першому етапі біржа буде виконувати лише функції посередника і гаранта, але не зможе виступати власником землі. На другому етапі - самі громадяни зможуть виставляти свої земельні ділянки на експозицію через веб-портал.

З метою не допустити різкого обвалу ціни на землю в перші кілька років після відкриття ринку, державні підприємства зможуть викуповувати у громадян їх земельні ділянки за гарантованою ціною для подальшого перепродажу, а також виступати гарантом при укладанні договорів оренди.

Читайте також: Кабмін виклав на аукціон залишки "булої розкоші"

Щодо алгоритму електронних торгів, наразі в департаменті зупинилися на популярній технології "blockchain", яка передбачає відсутність центрального сервера і децентралізовану мережу учасників ринку.

"Така технологія робить неможливим маніпуляції шляхом внесення змін до log-файл, оскільки учасники торгів дізнаються про всі дії один одного в режимі онлайн", - пояснив глава департаменту Госгеокадастра.

Як відомо, відповідний законопроект проходить етап узгодження з іншими міністерствами та центральними органами виконавчої влади.