В Україні почалася нова мода на народні підприємства. Підковані громадяни, вивчивши

ст. 5-у Конституції створюють власні народні підприємства, але при цьому не підкоряються владі і не платять податки. Такі підприємства набирають популярності в Хмельницькій, Львівській, Тернопільській областях.

Юрист, засновник юридичної компанії "Турій і партнери" Андрій Турій розповів, що таке народне підприємство і які можуть бути наслідки.

- Що таке народне підприємство?

- У ст. 5-ті Конституції сказано, що "Носієм суверенітету і єдиним джерелом влади в Україні є народ. Народ здійснює владу безпосередньо і через органи державної влади та органи місцевого самоврядування". Люди зрозуміли, що управляти собою вони можуть самі або через органи державної влади.

Популярні новини зараз
З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

- Наскільки це законно?

- Народні підприємства не передбачені законодавством України, такі підприємства не можуть існувати в принципі, так як немає такої організаційно-правової форми. Якщо розглядати конкретно розвиток подій, то там проглядається цілий ряд порушень законодавства. По-перше, підприємства не зареєстровані належним чином. Там де необхідні ліцензії та інші дозволи держави України, їх просто немає. До того ж, на таких "підприємствах" відбувається несплата податків і зборів до державного бюджету ...

- І чим це загрожує для власників таких підприємств?

- Несплата податків в бюджет передбачає залучення до відповідальності за ст. 212 Кримінального кодексу України "Ухилення від сплати податків і зборів". У цьому випадку штраф може скласти суму в розмірі 425 тис. грн. з конфіскацією майна. Якщо власник підприємства не пройшов необхідну процедуру по реєстрації та отримання дозволів, то в свою чергу він підпадає під дію ст. 164 Кодексу про адміністративні правопорушення зі штрафом від 17 тис. грн. Не можна забувати про соціальні наслідки таких явищ. Варто задати собі питання, за чий рахунок будуть надаватися медичні послуги, освітні, хто буде виплачувати пенсії та інші соціальні виплати.

- А якщо громада дає добро, контролює і бере податки з таких підприємств?

- У 2015 році, Порошенко підписав Закон України "Про добровільне об'єднання територіальних громад". Там прописаний порядок утворення громади, чітко визначені ініціатори утворення добровільного об'єднання територіальних громад. Серед таких ініціаторів є члени громади, які можуть ініціювати процедуру в порядку місцевої ініціативи. У разі позитивного прийняття рішення про утворення громади, вона повинна бути зареєстрована як юридична особа. З того, що я читав в інтернеті про народні підприємства, громада, де територіально знаходяться такі підприємства, існує лише віртуально і нічого спільного з законодавчим полем не має.

У тому випадку, якщо б громада пройшла законну процедуру, то вона мала б право на зміну величини тільки місцевих податків і зборів відповідно до Закону України про місцеве самоврядування. В цілому вимальовується картина, спроби побудови якогось гібридного самоврядування, в якому "громада" не дає податків державі і здійснює незаконну діяльність, але в той же час користується медичними установами, освітніми та соціальними об'єктами, які оплачуються з кишень платників податків з інших регіонів країни. До того ж в таке, наприклад, народне кафе зайти страшно - адже неясно хто його перевіряв, користуватися перевезеннями такого підприємства нелогічно - не зрозуміло, хто перевіряє стан автомобіля, водія, дає дозвіл на виїзд машини.

- Яка подальша перспектива у таких підприємств?

- Думаю, що через деякий час ми станемо свідками притягнення до відповідальності "членів громади".