Керівництво Національної спілки письменників України звинуватили в корупції. Це сталося під час скандального засідання правління НСПУ, на якому заслуховувався звіт ревізійної комісії. Голова організації Михайло Сидоржевський і головний бухгалтер Віра Саламаха звинувачені в неефективному використанні спілчанського майна та чисельних порушеннях фінансово-господарської діяльності. Про це розповідає голова Київської організації НСПУ, відомий прозаїк Володимир Даниленко в інтерв'ю "Буковїду".

"Невдоволення авторитарним керівництвом Спілкою накопичувалося протягом року. Зовні все виглядало доволі благополучно. Я і Леся Мудрак робили багато різних літературних проектів, Олександр Бакуменко тягнув на собі всю рутинну профспілкову роботу, але навколо нас усе більше людей говорило, що Спілкою керує головбух Віра Саламаха. Вона працює у Спілці з 2012 року ще з часів покійного Віктора Баранова. Головбух була приятелькою дружини Віктора Баранова і коли він хворів, звикла вирішувати за нього всі фінансові і кадрові питання. Тож коли прийшов новий голова, головбух запропонувала йому всі напрацьовані нею тіньові оборудки з орендами і майном, які вона робила раніше. Я говорив Михайлу Сидоржевському, що треба звільнити головбуха, якою незадоволені секретарі, оголосити конкурс і взяти нову людину, більш чесну і з сучасним мисленням, але він не захотів мене слухати. Нарешті про корупцію в Спілці заговорили у Верховній Раді і Адміністрації Президента. І тоді я підняв це питання на секретаріаті, і більшість секретарів проголосували за недовіру головбуху та перевірку фінансово-господарської діяльності НСПУ ревізійною комісією і незалежним аудитом", - розповідає про подробиці скандалу Володимир Даниленко.

Читайте також: Українських письменників звинуватили в корупції

Мовознавець Тетяна Шептицька в коментарях до статті на сторінці у Facebook висловила свою думку: "Добре інтерв'ю. Додам і свій глек на капусту. Саме ця бухгалтерка зробила все, аби Спілка і Сидоржевський не продовжили співпрацю з нашими курсами "Безкоштовні курси української мови". Звісно, для чого підтримувати культурницькі проекти і волонтерські ініціативи? Краще дерибанити гроші та майно. Сумно це все... Знаю, що молода команда у Спілці робила цікаві проекти упродовж цих двох років, але так само розумію, скільки інерції і перешкод доводилось долати з боку "своїх".