Тільки 20% від усієї грошової маси в Україні проходить через безготівкові транзакції, все інше - це ринок готівки. Про це в інтерв'ю порталу Delo.ua заявила глава представництва MasterCard Europe в Україні Віра Платонова.

За її даними, половина власників банківських карток, практично ніколи не користуються ними. Решта - використовують картку для того, щоб розраховуватися в супермаркетах.

"65% всіх транзакцій відбувається в торговельній мережі. Ці 65% забезпечує 50% населення, у яких є карти. Другі 50% фактично використовують карту для зняття готівки", - розповідає Платонова.

За її словами, завдання MasterCard в Україні - активізувати ці 50%. В кінці минулого року "під відповідальність" київського офісу компанія передала 5 країн, з "неймовірно низьким рівнем розвитку ринку платіжних карт". Одна з цих країн - Україна.

Читайте також: В Україні стало менше фальшивих грошей - НБУ

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone
Показати ще

Співрозмовниця видання розповіла, що популяризувати безконтактні платежі почнуть з громадського транспорту. За її словами, в Києві вже 72 входу на 52 станціях обладнані терміналами - в день проходить близько 14 тисяч безконтактних транзакцій в транспорті.

"Ми, до речі, помітили цікавий тренд: якщо безконтактну картку використовували в метро, ​​незабаром кількість торгових транзакцій по ній збільшується в 2 рази", - додала Платонова.

У той же час, в Україні далеко не найскладніша ситуація з розрахунком готівкою. Як відомо, в Узбекистані взагалі заборонено продаж валюти, як іноземцям, так і місцевому населенню в значних обсягах.

"Справа в тому, що у них дуже висока девальвація місцевої валюти: 1 долар - близько 6 тисяч торб, а максимальна купюра - 5 тисяч, тому банкомати в країні не працюють, так як в диспенсер просто не поміщається нормальна сума. Люди ходять з пакетами купюр, а на базарах, наприклад, гроші зважують ", - повідомила глава MasterCard Europe в Україні.