Художника Миколу Сядристого більше знають за кордоном, ніж у нашій країні. У світі його вважають основоположником нового напряму в мистецтві - мікромініатюри. До того ж, він історик і дослідник. Сядристий багато років вивчає і аналізує тоталітарні режими різних країн. У своїй постійно діючій експозиції мікромініатюри в Києві-Печерській лаврі він паралельно розмістив фотографії та цитати найвідоміших "вождів".

- Більше 40 років тому я почав збирати власну бібліотеку. І мені потрапила до рук книга Миколи Лєскова "Лівша". У вільний час я вирішив повторити його "подвиг" - підкувати блоху. І в мене вийшло, - розповідає Микола Сядристий.

- Стало цікаво, що я ще зможу зробити мініатюрного. Так з'явилася троянда у волосині, караван у вушку голки, "Кобзар" розміром 0,6 мм. Під час роботи довелося вчитися контролювати своє тіло. У цій справі кожен подих під час роботи необхідно контролювати, навіть потовиділення, коли працюєш з мініатюрними матеріалами (волосина, павутинка). За 40 років створив близько 100 робіт.

Як вийшло, що поруч з мікромініатюрами у вас з'явилася виставка тоталітаризму?

- У радянські часи я почав їздити зі своїми роботами по міжнародних виставках. Природно, під наглядом КДБ. Там спілкувався з багатьма людьми. Особливо цікавими були люди, які залишили Радянський Союз, їх предки вважали за краще виїхати після приходу до влади більшовиків. Так я захопився історією. А пізніше і психологією. Довгий час вивчав праці Леніна, Сталіна, Гітлера, Муссоліні.

Популярні новини зараз
Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Особливо цікавою мені в той час була дуже закрита тема - голодомору в Україні в 30-х роках. У багатьох в той час були праці Леніна вдома. Але рідко хто прочитав їх повністю. Я ж можу спокійно розповідати, що саме Ленін задумав голодомор українців. 43-й том, 401 сторінка, чорним по білому сказано: "Бій проти селян такий, якого не бачив ще світ, буде в 1931 році". Саме тому зараз я більше займаюся не слайдами, а виставкою тоталітарних режимів та голодомору.

Читайте також: У Хоролі пам'ятник Леніну здали на металобрухт, а кошти предадуть в АТО

Не боялися потрапити за грати або на заслання за свої дослідження в радянські часи?

- Боявся. Але цікавість було сильніше за мене. До того ж, я намагався не афішувати те, чим займаюся. Що найбільше мене вражало, так це той факт, що навіть офіцери, які супроводжують мене у закордонних відрядженнях на виставки, зазвичай виявлялися дуже тямущими людьми.

Вони розуміли, що рано чи пізно системі прийде кінець. Але приємних моментів було все-таки більше. У той період мені вдалося познайомитися з людьми, дружбою з якими я пишаюся досі - це Станіслав Тельнюк, Петро Засенко, Василь Стус, Іван Кавалерідзе. Загалом, часи були важкі, але й цікаві.

Розкажіть трохи про свою виставку, присвячену голодомору?

- Я 45 років вивчав так званих великих ідеологів минулого століття. І тут же привожу їх цитати, а поруч ідуть листи, фотографії, кадри з життя простих людей. Ось, наприклад, фрази того ж Леніна: "Боротьба з селянством по втраті сил і часу буде більш важкою, ніж боротьба з Денікіним, Колчаком і гвардійськими генералами". Досить подивитися, як затяжно і з якими зусиллями знищували селян. Ось ще одна ілюстрація до фрази Леніна "У політиці моралі немає, є тільки доцільність".

До речі, Гітлер учився у марксистів. По-своєму це дуже страшна виставка. Я повиписував думки диктаторів про людей. Це думки, завдяки яким диктатори перемогли цілі нації, перетворивши їх на стадо. Цими записами у мене вистелена підлога у виставковому залі.

Що ви думаєте про нинішній історичний період?

- Ми продовжуємо жити при "совку". Нація обдурена заявами популістів і гучними гаслами. Насправді за цими заявами та обіцянками нічого конкретного не стоїть. Еліта нам дісталася з того ж "совка", і вона продовжує жити за тими мірками. Політикам просто не до змін в країні і державі.

Читайте також: Моторола "поставив на місце" Леніна в Новоазовську

Але не можна ж заперечувати, що за останній рік країна кардинально змінилася.

- Майдан був героїчною подією. Відбулося повстання. Було бажання покращити життя в країні. Але вийшло, що людей ця влада використовувала. У якомусь сенсі, суспільство можна порівняти з в'язницею. У в'язниці порядок, все тримає пахан, який краще за всіх їсть і живе, його підтримує тюремна організація. У нас з 90-го року нічого не змінилося: як були при владі комуністи, так і залишилися. Правда, перефарбувалися.

Зараз вирішили відкрити архіви КДБ. Можливо, це допоможе перефарбованій радянській еліті скоріше піти?

- Думаю, просто звідти потрібно забрати всі дискредитуючі матеріали, тому і вирішили зараз відкрити архіви. Боюся, що все буде розкрадено, бо гряде велика люстрація, і потрапляти в її жорна багатьом дуже не хочеться. Влада просто вирішила себе "підчистити".

Зараз в країні зносять останні пам'ятники Леніну. У суспільстві не вщухають суперечки: хто більше винен у трагедії нашого народу - Ленін чи Сталін. Як вам здається: чиї злочини були страшніше?

- Думаю, що історики злегка переписали історію в спробі відбілити Леніна і скинути його гріхи на Сталіна. Наші історики багато писали про те, що Сталін знищував інтелігенцію. Але це Ленін визначив більше 20 верств населення, яких потрібно знищити - від релігійних діячів до ветеринарів. "Терор повинен бути сильним і коротким, інакше маси не витримають" - писав він. Так що основоположником того, що сталося з нашим народом, був саме Ленін. Хоча і заслуг Сталіна я не "применшую".

Давайте повернемося до сучасної України. Що, на ваш погляд, відбулося на Донбасі?

- Мені постійно телефонують люди з Донбасу. Колись із села, де я народився, в Лисичанськ виселили десять сімей. Зараз ці люди мені кажуть: у нас 80% ідіотів. Є такий термін: гіппоксія мозку. Якщо людині перетиснути горло, кисень не надходить у мозок. Наше суспільство, можна сказати, пролежало під водою з 1917 по 1991 рік. Воно вже втратило здатність до аналізу і не може мислити самостійно. Найкращі люди – інтелігенція, загинули в цей період. Тому що Ленін говорив: "У радянської влади немає надійної інтелігенції, навіть та, яка перейшла на нашу сторону, - від неї варто чекати нападу".

Не провина суспільства, а біда в тому, що ми зараз - як стадо овець. На Кавказі отари овець пасуть гірські козли, оскільки вівці не мають мізків самі шукати пасовища. Ось козли їх і водять. Козли гірські - це всі наші вожді - Гітлер, Ленін, Сталін, Путін. Поруч з отарою бігають вівчарки - поправляють стадо, стежать. Вівчарки - це всілякі КДБ, ФСБ, ЦРУ, "Моссад". Вони стежать, щоб ніякий Стус, Чорновіл або Гонгадзе не вирвалися зі зграї.

Читайте також: У Миколаєві активісти побилися через Леніна

Чи має Україна шанс вирватися з совка?

- Щоб вирватися з совка, нам необхідно робити те, що зробив Лі Куан Ю в Сінгапурі. Він відразу заарештував тих, хто заважав, і 25 років дожимав тих, хто залишилися. Сінгапур зараз має результат. Я був там у радянські часи - і зовсім недавно. Зміни кардинальні. Вся країна в кольорах, чистота, хороші дороги. Молодь вчиться в найкращих університетах світу. Середня зарплата – 7 тис. доларів, безкоштовна медицина.

На жаль, українці - мрійники. Вони роз'єднані історично і за своїм мисленням. Вони не цінують багатство, яке їм дісталося. У нас же чудова земля, чорноземи, корисні копалини, море, хороший клімат. Багатьом країнам цього не дано - але у них є все. У нас же є все - тому у нас нічого і нема.

Можете спрогнозувати, як далі розвиватимуться події?

- Колись у мене вже запитували, перед виборами Януковича, хто буде президентом. Я відповів, що буде Янукович, але закінчить він погано. Тому що захопить владу і не буде ні з ким ділитися. Порошенко програє, якщо не змінить тактику.

Але ж українці задекларували, що хочуть в Європу, а не в совок.

- Ленін говорив: "Люди зовсім не вміють думати, вони тільки заучують слова. Серед більшовиків, кращих наших бандитів, таких дурнів 60 - 70%". Гітлер теж сказав: "Яке щастя, що народ, яким ми управляємо, ні про що не думає". Я спеціально для своєї виставки виписав всі ці цитати. Комуністичний режим знищив 100 мільйонів чоловік, а фашистський - 50 мільйонів.

Моя виставка показує психопатологію натовпу, який не хоче думати. У боротьбі потрібно бути жорстким і конкретним, а не мрійниками. У Великій вітчизняній війні люди захищали свою батьківщину, але водночас і зміцнювали ту владу, яка їх тримала в ГУЛАГах. Так само, як захищали комісарів, які стріляли їм у потилицю. Після війни ГУЛАГ розцвів. Тобто, перемагаючи Німеччину, ми захищали ту владу. Всі спекуляції про перемогу - це відволікання уваги, щоб говорили безпредметно.

Читайте також: Мешканець Херсонщини створив музей тоталітаризму

Чи встигне Україна вскочити в європейський поїзд чи ні?

- Я б сказав, що вже запізно. Україна може залишитися невираженим регіоном з тривалою війною. Але я українець - я відчуваю, що шанс у нас ще є. Я міг би вибрати іншу країну для проживання, але я залишився тут.