23 травня, опівдні, до посольства Росії не пустили журналіста Павла Канигіна із проханням організувати зустріч консула з полоненими громадянами РФ. З представником ЗМІ спілкувались через домофон. Єдине, що йому змогли відповісти: що у посольстві вихідний.

Про це пише видання "Новая газета".

"На Повітрофлотській, 27, у захищеного колючим дротом і подвійним металевим парканом будівлі мене зустрічає тільки охоронець. Каже, що не знає, як пройти всередину, але зате є домофон. По ньому можна зв'язатися з черговим дипломатом", - розповів кореспондент.

Читайте також: У Росії продавали українських полонених - волонтер

Навіть після озвученої ним інформації, що необхідна екстренна зустріч полонених ГРУшників капітана Єрофєєва та сержанта Александрова із представниками посольства задля передачі важливої інформації, голос із домофону не забажав впустити Канигіна чи зв'язати із відповідальною особою.

Популярні новини зараз
Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"По пошті, кажу, інформацію передавайте. Ну не в суботу ж, субота та неділя - вихідні", - промовив чоловічий голос через переговорний пристрій.

На це журналіст пояснив, що росіянам потрібна підтримка їхнього посольства. На півслові про "підтримку" домофон вимкнувся.

Кореспондент спробував поспілкуватись із офіційними представниками Росії у іншій установі - консульському відділі посольства РФ в іншому кінці Києва, на вул. Панфіловців.

Біля паркану знову зустрів охорону, яка також сповістила, що "день неприйомний" і нікого в установі немає. На зауваження про екстренний випадок порадили звернутись до посольства.

Після невдалих спроб зв'язатись із дипломатами, Павло Канигін повернувся до полонених. Капітан Євген Єрофєєв висловив стурбованість про сім'ю та наголосив, що війну час закінчувати.

"А щодо всієї цієї ситуації хочу сказати, що, перебуваючи тут, прийшов до висновку: війну пора закінчувати. Розумію, що багатьом кінець війни буде невигідний. Але треба якось знаходити компроміс. Шукати новий формат. Занадто багато хлопців гине. У нас і так їх мало, хороших хлопців, яких уже не повернути. Зрозуміло, що робота така, але це вже зайве. Нагадує все це Афганістан", - сказав він.

Сержант Олександр Александров передав відеовітання родичам із надією на швидке повернення.

"Хотів би передати родичам, що все добре, йду на поправку. Сподіваюся, в недалекому майбутньому повернуся. Щоб мама з батьком не переймалися. Для дружини - що дуже сильно люблю і сумую. Щоб вона сподівалася, що все добре буде. Вона у мене молодець" - розповів він.

Нагадаємо, МЗС РФ стверджують, що дипломати начебто домагаються зустрічі з росіянами, але не отримують дозволів від української влади.

В офісі радника глави СБУ Маркіяна Лубківського розповіли, що ніяких офіційних дипломатичних запитів українська сторона досі так і не отримала. Але готова в будь-який момент їх розглянути.