Експерти часто звинувачують у проблемі слабких кісток сучасний спосіб життя і використання автомобілів. Проте американські вчені з Медичної школи Джонса Хопкінса вважають, що в цьому винувате поширення сільського господарства у світі, передає Нealthvesti.

Фахівцям давно відомо, що наші предки, мисливці і збирачі, мали більш сильні і потужні кістки, ніж сучасні люди. Все ж таки їм не вдалось точно визначити, коли саме сталася ця зміна. Під час нового дослідження вчені вивчили зразки кісток, що охоплюють 30 тисяч років. Вони встановили, що зниження міцності кісток почалося з раннього виробництва продуктів харчування в період неоліту.

Фахівці проаналізували проби кісток, які були взяті у 1842 осіб з різних країн Європи для вивчення змін міцності кісток по відношенню до розміру тіла і мобільності. Ці зразки охоплюють період від палеоліту до 20 століття, тобто останні 30 тисяч років. Вчені зазначають, що сільське господарство почало розвиватися близько 5 тисяч років тому. За словами дослідників це означало, що люди стали рухатися набагато менше, ніж мисливці і збирачі. Це, в свою чергу, також збільшило кількість вільного часу.

Методи ведення сільського господарства призвели до появи осілого способу життя. В результаті цього люди стали рухатися набагато менше, і ця тенденція почалася задовго до механізації та індустріалізації. У зв'язку з цим міцність кісток у людей почала зменшуватися через менш активну життєдіяльність.