Група вчених із США за допомогою морозива і крижаних напоїв виявила механізм самозахисту головного мозку, який у перспективі може допомогти знайти ліки проти мігрені та інших типів головного болю. Про це повідомляє портал HealthDay із посиланням на прес-реліз Американського психологічного товариства, пише інтернет-видання "Експрес".

Вчені спостерігали за мозковим кровотоком 13 здорових дорослих людей, тоді, як ті пили крижану воду через трубочку, що впиралася у верхнє піднебіння, щоб викликати "замерзання мозку". У підсумку було встановлено, що короткочасний головний біль, який виникає у такому випадку, викликається раптовим посиленням кровотоку у передній церебральної артерії головного мозку. Неприємні відчуття зникали, щойно ця артерія знову скорочувалася.

Ці відкриття були представлені у Сан-Франциско, на зустрічі експериментальних біологів, яка об'єднує представників шести наукових співтовариств. За словами дослідників, результати можуть допомогти знайти нові ліки для інших типів головного болю.

Читайте також: Мережу підкорили коти-посміхайки (фото)

Стрімке розширення, а потім швидке скорочення передньої церебральної артерії може бути свого роду самозахистом для головного мозку, пояснює керівник дослідження Жорж Серрадор із Гарвардської медичної школи. "Мозок - один із найбільш важливих органів і він повинен працювати весь час. Він вкрай чутливий до температур, тому розширення судин призводить до руху теплої крові всередині тканин мозку, щоб підтримати прийнятну температуру", - цитуються слова Серрадора у прес-релізі. Вчений зазначає, що череп являє собою закриту структуру і внаслідок раптового припливу крові може підвищуватися тиск і виникати біль. Подальше скорочення артерії, можливо, також один зі способів знизити тиск, перш ніж він досягне небезпечного рівня. Зміни мозкового кровотоку, близькі до спостережуваних під час "заморожування мозку", можуть бути пов'язані з мігренню та іншими типами головного болю, вважає Серрадор. За його словами, залишилося знайти спосіб контролювати кровоток, що посприяє появі нових ліків для людей із подібною хворобою.

Популярні новини зараз
Заплатите від 17 000 до 51 000 грн: українців попередили про штрафи з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень Нова смертельна хвороба набирає обертів - "корона" допомогла їй обійти імунітет
Показати ще