Комунальники Києва неефективно використали 342 мільйона бюджетних гривень, понад 114 з них можна вважати прямими збитками. Експерти кажуть, що комунальні підприємства столиці безпідставно завищують витрати, переплачують за утримання міської власності та крадуть на держзакупівлях.

На оренді Бессарабського ринку, найдорожчого у столиці, який перебуває у комунальній власності, крадуть 90% доходів.

"Бессарабський ринок у самісінькому центрі столиці показав 395 тис. гривень прибутку за 2014 рік. Виходить, що оренда торгівельної площі там дешевша за супермаркети на околицях Києва. Водночас орендатори сплачують щонайменше 130-160$ за квадратний метр щомісяця", - заявила експерт Зоя Руденко.

Експерти громадської організації "Українська команда реформаторів" проаналізували офіційні дані щодо цього підприємства. Ринок здає в оренду майже 3 тисячі квадратних метрів. Якщо здати його приватній компанії за ринковими цінами - прямий прибуток в бюджет становитиме 30 млн. гривень на рік.

Аналогічна ситуація з іншими столичними комунальними ринками. Володимирський ринок показав 780 тисяч гривень прибутку за 485 торгових місць, а Житній спрацював у 2014 році в мінус – 52 тис. гривень чистих збитків.

Популярні новини зараз
ТЦК дав чоловікам 60 днів: повідомити обов'язково В Україні готується революція у житловій сфері В Україні змінюють правила виплат для ВПО: потрібно принести один документ Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень
Показати ще

Столичні комунальники – одна з найзбитковіших статей київського бюджету. 144 мільйони збитку - це майже стільки ж, скільки заклали на ремонт доріг у столиці у 2015 році. Лише у ЖЕКах минулого року вкрали 88 млн. гривень.

Такі дані оприлюднив Фінансовий департамент КМДА за підсумками 2014 року.

Читайте по темі: Рада ліквідувала монополію ЖЕКів

"В структурах Київзеленбуду працює 2500 робітників. Таку саму роботу у Кракові, Софії чи Відні роблять 50 людей. Районне відділення підприємства в Голосіївському районі столиці показує прибуток 7 тис. гривень за рік. Виникає безліч запитань до ефективності роботи підприємства. Навіщо висаджувати алергенні тополі, а не придатніші для столичних умов дерева? Чому щороку висаджують однорічні квіти, якщо хоча б частку можна замінити на багаторічні? Чому відділ проектування ландшафтного дизайну, де працює чимало бюджетних працівників, за рік реалізував лише один проект?", - розповіла експерт з урбаністики Аліна М'якенька.

Експерти обіцяють найближчим часом оприлюднити своє бачення реформування галузі за європейськими стандартами. Проект з реконструкції Бесарабського ринку з'явиться вже на початку червня.

Читайте також: Столичні ями реєструються в соціальних мережах