Депутат Державної думи Росії від ЛДПР Віталій Золочевський, який входить в комітет по справам громадських організацій, відправив у Генеральну прокуратуру запит про проведення перевірки організацій Фонд Карнегі, Transparency International, Human Rights Watch, Amnesty International та фонду "Меморіал" "на предмет загрози основам конституційного ладу, обороноздатності чи безпеки держави ". Цікаво, що всі ці організації є некомерційними і відстоюють права людини. Відповідний запит депутат відправив у понеділок, повідомляє "РБК".

Золочевський, у разі виявлення та підтвердження такої інформації, просить визнати ці організації небажаними на території Росії і вжити заходів відповідно до чинного законодавства.

Відповідно до закону державні органи зможуть заборонити їх діяльність на території Росії. Рішення буде приймати генеральний прокурор або його заступники. У разі внесення в список небажаних організацій, її рахунки будуть заморожені, а розташовані в Москві дочірні відділення закриті.

"Я порахував, що, напевно, ці організації варто перевірити, можливо, там є ознаки, за якими вони можуть бути визнані небажаними", - пояснив Золочівський.

Читайте також: За порівняння комуністів з нацистами у Росії пропонують карати

Популярні новини зараз
Погрожують відключенням та вимагають гроші: українці скаржаться на терор "газовиків" Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Він дорікнув Human Rights Watch в тому, що "організація промовчала, коли Верховна рада прийняла закон про те, що в зоні антитерористичної операції права людини обмежуються".

Автор закону депутат Олександр Тарнавський заявив, що він спрямований проти іноземних організацій, які виконують завдання своїх спецслужб і діють з особистої неприязні до Росії.

Закон про небажані організаціях піддавався критиці з боку правозахисників. У березні президентська Рада з прав людини направила негативний висновок щодо законопроекту. На її думку, він порушує декілька статей Конституції.