В Україні збудують першу платну дорогу. Вона матиме протяжність 84,4 кілометра і сполучить Львів та Краковець. Проце повідомили в "Укравтодорі".

Вже цього місяця оголосять тендер серед фірм, що прокладатимуть шляхопровід.

Альтернативну об'їздну дорогу не закриватимуть, вона й далі працюватиме. Про закінчення термінів будівництва та вартість проїзду в "Укравтодорі" не повідомляють.

"Думаю, кілометр для легкового автомобіля коштуватиме 40-50 копійок, для вантажного 1-1,25 гривень. На 35-40 відсотків нижчу вартість вивели в "Укравтодорі" 2013 року. Тоді збиралися будувати платну кільцеву дорогу навколо Києва", - каже "Знай" Олександр Бачовський, автомобільний експерт, водій-професіонал.

Матеріал за темою У столиці з 10 доріг уціліла лише одна

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

При в'їзді на платну дорогу поставлять шлагбауми, біля них - автомати із прийому купюр.

"Я бачив у Західній Європі багато платних доріг. Зазвичай, земля під ними комусь належить. У нас же це не зовсім доречне рішення. По-перше, зараз маємо мораторій на продаж землі. По-друге, у кожному літрі пального вже є транспортний збір, який має йти на будівництво доріг", - говорить фахівець.

Він вважає, що з появою платних доріг влада має виключити транспортний збір із літра пального. Зараз він становить приблизно 2 гривні, залежно від марки пального.

"І взагалі дивно, що державна організація,яка отримує гроші з бюджету, намагається будувати платні дороги. Це мають робити виключно приватники", - додає експерт.

Нагадаємо, в Україні вже втретє анонсують будівництво платних доріг. Першу збиралися будувати до чемпіонату із футболу 2012 року, другу навколо Києва — 2013 року.