Співробітники Служби безпеки разом з Державною службою фінансового моніторингу та МВС нейтралізували діяльність незаконного конвертаційного центру.

Про це повідомив радник голови СБУ Маркіян Лубківський на своїй сторінці у Facebook.

Через нього з початку року було виведено понад 800 млн. грн. в тіньовий обіг. Ці гроші належали державним підприємствам.

"Кошти надходили через кілька комерційних структур, які перемогли в тендерах на обслуговування цих державних підприємств", - написав Лубківський.

Потім гроші перераховували на рахунки фіктивних компаній, які самі ж шахраї і створювали, і їх привласнювали учасниками фінансової операції.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Читайте також: СБУ обшукує UniCredit банк в Києві

Переважна більшість цих фірм була зареєстрована на паспорти громадян Росії.

Таку схема, за словами Лубківського, використовували свідомо, щоб "ускладнити пошук грошей і розслідування їхніх протиправних дій українськими правоохоронцями".

За даним фактом відкрили провадження за статтею кримінального кодексу "привласнення, розтрата майна чи заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем, якщо вони вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою".

Правоохоронці вже провели обшуки в офісах конвертаційного центру і затримали організатора. Вони вилучили 2 млн. грн. готівкою, а 5 млн. грн. вдалося заблокувати на рахунках фіктивних фірм.

Також під час обшуків вилучили документацію фіктивних підприємств, печатки, чекові книжки, комп'ютерну техніку, паспорти громадян Росії, систему управління рахунками "Клієнт-банк", бойові гранати і зброю з набоями.