Напередодні річниці одеської трагедії 2 травня портал "Знай" з'ясував у політологів, чи можливе повторення цих страшних подій - і як це може позначитися на політичному майбутньому губернатора Одеської області Міхеїла Саакашвілі.

Епоха грузинських гастарбайтерів в українській політиці закінчилася

На думку директора Київського центру політичних досліджень і конфліктології Михайла Погребинського, протистояння Саакашвілі і Порошенко увійшло в критичну фазу, і всі ми якраз стоїмо на порозі вирішення цього конфлікту.

"Продовжувати і далі утримувати на посаді голови Одеської ОДА таку очевидно неадекватну людини, як Міхеїл Саакашвілі, для Порошенка означає себе принижувати. Що Президент чомусь із задоволенням робить. Але якщо вам здається, що Саакашвілі зі шкіри геть лізе, щоб Порошенко його звільнив, то ви помиляєтеся. Насправді Саакашвілі намагається зміцнити всіма силами свої політичні позиції. Якщо ж його звільнять, шанси на продовження політичної кар'єри для нього в Україні мінімальні, незважаючи на всі рейтинги", - розповів експерт.

Погребинський вважає, що Президенту давно вже потрібно було звільнити губернатора, який занадто багато собі дозволяє.

Популярні новини зараз
Monobank "заморожує" особисті кошти українців: хто може залишитися без копійки Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Якщо події в Одесі 2 травня вийдуть з під контролю - а дуже схоже на те, що Аваков в цьому зацікавлений (Арсен Аваков, - глава МВС України, - Ред.), то це буде зручним приводом для відставки Саакашвілі. При всій його неадекватності Саакашвілі добре розуміє, що 2 травня може відбутися особисто для нього щось дуже нехороше. Саме тому він просив ввести в Одесу Національну гвардію", - зазначив М. Погребинський (26 квітня М. Саакашвілі закликав П. Порошенко ввести в Одесу підрозділи Нацгвардії, - Ред.).

"Якщо після можливих провокацій, які відбудуться 2 травня, адже всім зрозуміло, що люди, які бунтують проти мера в Одесі - це його компанія (А. Авакова, - Ред.), яка разом з радикально налаштованими націоналістами, є одним з елементів розбірок, які там можуть влаштувати з людьми Саакашвілі.

Аваков проти Саакашвілі - хто кого?

Раніше портал "Знай" вже писав про те, що одеська міліція, користуючись можливими заворушеннями на 2 травня, планує "зачистити" залишки місцевих сепаратистів. Михайло Погребинський вважає такий варіант розвитку подій цілком імовірним.

"Головну зацікавленість в дестабілізації ситуації в Одесі показує керівництво МВС. Їм це потрібно для того, щоб змістити Саакашвілі і в черговий раз показати свою крутість - як вони вміють рухатися по кар'єрних сходах", - зазначив політолог.

Андрій Золотарьов, політичний експерт, керівник аналітичного Центру "Третій сектор", також упевнений в тому, що під Міхеілом Саакашвілі хитається крісло. Ситуацію він змалював просто і дуже образно: "Епоха грузинських гастербайтерів в українській політиці плавно підходить до кінця".

"В незалежності від того, що буде з Міхеілом Саакашвілі далі, в даний час все нинішні розклади не на користь колишнього президента Грузії (Саакашвілі був президентом Грузії з 25 січня 2004 року по 25 листопада 2007 року, - Ред.). Хоча, якщо оцінювати стартові можливості політичного проекту М. Саакашвілі, можна сказати, що вони високі", - зазначив політолог.

Читайте також: Джон Керрі прийде - порядок наведе

Експерт висловив надію, що повторення 2 травня 2014 року в Одесі не буде, хоча згоден з тим, що Одеса - потенційна точка напруженості. І в тому випадку, якщо зіткнень не вдасться уникнути, то на репутації Саакашвілі це позначиться не кращим чином. І це ще м'яко сказано.

"У разі заворушень глава МВС Арсен Аваков може спробувати підставити Саакашвілі. Такий поворот подій - невід'ємний елемент апаратно-політичних ігор в Україні", - розповів Золотарьов.

Адже не будемо забувати, що Арсен Аваков дуже своєрідно відповів на вимогу Саакашвілі ввести в Одесу Національну гвардію. Глава МВС відправив на вулиці "перлини біля моря" 300 бійців підконтрольного йому батальйону "Азов". Нагадаємо, що бійці батальйону хизуються в формі з контререверсійной емблемою, що нагадує емблему фашистської танкової дивізії "Дас Райх", що є явним викликом для одеситів. Очевидно, що Аваков пішов на свідомий конфлікт з одіозним одеським губернатором, і розв'язка цього конфлікту наступить вже на наступному тижні.

ДОВІДКА. 2 травня 2014 року на Куликовому полі в Одесі сталася трагедія, яка сколихнула всю країну. У цей день в центрі міста озброєні люди в масках серед білого дня напали на учасників маршу "За єдину Україну". Заворушення потім перекинулися на Будинок профспілок, де в збройних зіткненнях загинули 36 осіб, сотні отримали опіки і поранення. Події досі до кінця не розслідувані. Головні підозрювані зникли за кордоном.

Юлій Александрович