Президент США Барак Обама заявив, що Америка, а не такі країни, як Китай, повинні визначати основні правила світової торгівлі. Китайський уряд негайно відреагував на цю заяву.

Зокрема, в статті на сайті Washington Post президент США написав: "Америка повинна встановлювати правила. Америка повинна приймати рішення. Інші країни повинні грати за правилами, які будуть встановлені Америкою і її партнерами, а не навпаки".

Таким чином, Обама закликав Конгрес США схвалити угоду про транстихоокеанське партнерство (ТТП), яка була підписана міністрами торгівлі 12 країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону в лютому.

Читайте також: Китайці створили робота для боротьби з протестувальниками

"Світ змінюється. Правила змінюються разом з ним. США, а не такі країни, як Китай, повинні писати їх", - додав він, зазначивши принагідно, що Китай також "не втрачає часу", лобіюючи свої інтереси в регіоні.

Популярні новини зараз
Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати
Показати ще

Офіційний Китай не змусив довго чекати з відповіддю. Уповноважений представник МЗС КНР Хун Лей заявив, що США не мають права одноосібно встановлювати правила світової торгівлі.

Він додав, що "правила міжнародної торгівлі повинні встановлюватися усіма країнами світу спільно", а не диктуватися однією стороною.

"США, роблячи такі заяви, демонструють дуже великі амбіції. Це робиться без урахування довгострокових перспектив", - сказав Хун Лей на брифінгу у міністерстві.