Інститут фізики Національної академії наук України розробив перев'язувальний матеріал для бійців зони АТО на основі зшитих радіацією гідрогелей. Він допомагає лікувати рани та опіки.

Про це повідомляє НАН України.

Матеріал, за словами фахівців, здатний миттєво назвали миттєвий знеболювальний ефект. Такого результату вдалося досягти завдяки воді, що становить 90-95% гелю. Вона миттєво охолоджує травми і зупиняє руйнування тканин.

Також гідропов'язки є стерильними та мають антисептичні функції. Матеріал здатний пропускати рідини, що дозволяє поливати рану різними препаратами.

Особливо важливим є те, що створені гідрогелі не прилипають до рани. Їх можна безболісно зняти та на завдавати додаткової шкоди для рани. Матеріал прозорий і медики зможуть легко контролювати стан рани.

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки Київстар раптово змінює тарифи: що стосується всіх абонентів
Показати ще

Гідрогелі здатні поглинати виділення з рани, але не пропускає мікроби, оскільки їхні розміри є більшими за розміри комірок сітки матеріалу.

Читайте також: Фахівці представили новий український автомат "Малюк"

На жаль, бійці АТО досі не мають змоги користуватися новими перев'язувальними матеріалами. Причиною цього стала відсутність їх серійного виробництва. Робота учених є суто волонтерською.

Науковці маючи вже готову лабораторну технологію і запрошують приватних підприємців не тільки профінансувати потенційно прибутковий бізнес, але й долучитися до справи порятунку людських життів і посилення обороноздатності нашої країни.

Нагадаємо, що відключення лямбда-зонда і програмне відключення і видалення фільтра дуже складні речі.