Експерти вважають, що гроші від західних країн дозволяють українським елітам далі грабувати Україну і не працювати над її реформуванням, повідомляє "Дзеркало тижня".

За останні 25 років західні донори влили мільярди доларів в пост-комуністичну Україну, ставлячи перед собою дві головні цілі: допомогти країні створити міцну ринкову економіку і закласти фундамент правової держави. Однак, західні гроші лише допомогли українським елітам не працює над реформуванням своєї країни і далі продовжувати грабувати її.

Про це на сторінках Washington Post пишуть експерт з політичних ризиків в країнах, що розвиваються, Нейл Абрамс і професор політології Каліфорнійського університету Стівен Фіш. Автори вважають, що навіть зараз в Україні процвітає корупція в державних структурах високого рівня.

Вони нагадують про політичну кризу, яка закінчилася не так давно призначенням нового уряду. Проблеми почалися з відставки міністра фінансів Айварас Абромавичус, яка виявила, що "скромні успіхи економічних реформ були змиті безкарністю на" верхівці "і відсутністю прогресу в реформуванні суспільних служб". "Ці події піднімають питання: чи дійсно західна допомога підтримує реформи в Україні? Або вона допомагає тільки закоренілим елітам продовжувати красти і не будувати ефективне держава?" - Задають питання Абрамс і Фіш.

Читайте також: Заробітчани дали країні більше грошей, ніж МВФ

Популярні новини зараз
Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками Гороскоп на тиждень з 15 по 21 квітня для всіх знаків Зодіаку: визнання для Овнів, перешкоди Дів та шанси Риб Українських пенсіонерів звільнили від земельного податку, дали знижку на ЖКП: хто у списку Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Вони нагадують, що зараз більшість виплат підтримай України заморожені, а донори чекають, коли її уряд представить програму економічних реформ. Але МВФ вже подав сигнал, що збирається відновити співпрацю з українським урядом. Якщо це станеться, виплати продовжать і інші донори, такі як США і ЄС. "Це шаблон, який існує вже давно. Західні уряди і позичальники час від часу заморожують допомогу для України, коли ознаки корупції і свавілля стане неможливо ігнорувати. Але потім потік грошей відновлюється, як тільки уряд дає зрозуміти, що змінило свою поведінку", - йдеться у статті.

Причина цього, на думку авторів, проста. З 1991 року потужний політичний і бізнес-істеблішмент утримував в своїх руках "безперервний контроль над українською державою". І навіть революції в 2004 і 2014 роках або зміна виконавчої влади в 1994, 2005, 2010 і 2014 роках не усунули ці еліти від влади. "Їх тривалий вплив пояснює, чому Україна досі не бачила таких реформ, які б допомогли їй створити ринкову економіку або правова держава з верховенством закону", - пишуть автори.