Людство стало ще на один крок ближчим до повністю біорозкладаних гаджетів. Вчені з університету Вісконсіна розробили мікропроцесор, який практично повністю створений з деревини.

Про це повідомляє Nature Communications.

Цей винахід може позитивно позначитися на екології, враховуючи, скільки десятків тисяч тонн електроніки викидають на смітник.

Значна частина мікропроцесорів складається з "підтримуючого шару", на якому і розташований сам чіп. Його замінили на матеріал, який отримав назву целюлозний нанофібрілл (CNF).

CNF - це гнучкий матеріал з деревних волокон. Це робить процесор екологічно безпечнішим.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять
Показати ще

Читайте також: Українські вчені створили унікальний матеріал для перев'язки бійців АТО

"Наш мікропроцесор такий екологічний, що ви можете просто залишити його на узліссі, а гриби повністю перероблять його на придатні для використання добрива", - розповідає професор Женкьянг Ма.

Однією з проблем деревини є фізичне розширення під впливом вологи. Винахідники зуміли подолати цей момент завдяки особливій епоксидної глазурі, якою покривають підкладку чіпа. В результаті у команди вийшов абсолютно "зелений чіп", недорогий у виробництві та менш токсичний для довкілля.

Можливо, невдовзі з'являться цілком дерев'яні гаджети для тих, хто особливо береже екологію та чистоту природи.