Україна заборгувала російському "Газпрому" 200 мільйонів доларів, вважає керівництво компанії. Про це заявив сьогодні голова "Газпрому" Олексій Міллер.

Ця сума має бути сплаченою за поставки газу в Луганську й Донецьку області, стверджують росіяни. Вони туди поставили за останні півроку 555 мільйонів кубів газу. Проте українська влада визнала ці території неконтрольованими й не замовляла таких обсягів сировини.

Крім цього, сьогодні у "Газпромі" обіцяють направити в Стокгольмський арбітраж претензії про стягнення 8,197 мільярдів доларів з України за газ, невибраний українською компанією 2014 року.

"Нічого тут дивного не бачу. На відміну від України, росіяни воюють на всіх фронтах і не гребують ніякими методами. Ця ситуація із газом є результатом млявих дій нашої влади", - каже "Знай" Володимир Бутко, аналітик Інституту нафти і газу.

Матеріал за темою Норвегія перегнала РФ з постачання газу в Західну Європу

Популярні новини зараз
За прострочені комунальні платіжки можуть забрати половину пенсії: як ще покарають боржників Погода несе божевільну спеку: прогноз на найближчі дні Українцям готують тарифний удар після опалювального сезону Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

На його думку, таких претензій можна було б уникнути, якщо б уряд відмовився від російського газу торік, провів ефективну антитерористичну операцію та перервав дипломатичні відносини з Росією.

"Росіяни напали на Україну, забрали Крим. І вже цього не приховують. Зараз окупували Донецьку і Луганську області. Вони самі споживали свій газ. Тепер вимагають, щоб ми покривали їхні витрати. Уряд зробив величезну помилку, що рік тому не відмовився від їхнього газу. Тоді люди були готові мерзнути взимку задля реальної незалежності. Зараз - вже ні", - говорить експерт.

Він вважає, що українського газу для населення вистачило б.

"А ось металургійним підприємствам олігархів - ні. Якщо зараз запровадити реформу в системі енергопостачання, то імпорт газу в Україну можна буде суттєво скоротити."

Матеріал за темою В Луганській області відновили пошкоджений газопровід

Наслідком позову "Газпрому" на "Нафтогаз" до Стокгольмського арбітражу можуть бути серйозні штрафні санкції проти України.

"Формально ж у нас АТО, а не війна з Росією. Тому прийдеться платити ці 8 мільярдів. Думаю, уряд так і зробить. А потім ще й попросить розбити на частини цю суму, аби легше було сплачувати", - прогнозує фахівець.

Матеріал за темою Україна поставила Росії умови по газу

Нагадаємо, минулого тижня Антимонопольний регулятор Європейського Союзу звинуватив російський "Газпрому" в зловживанні свого монопольного становища та накручуванні цін.