Директорка Департаменту з питань люстрації Міністерства юстиції Тетяна Козаченко повідомила, що українські судді масово протистоять люстрації, оскільки їм "рука не піднімається" виносити рішення проти своїх колег. Крім того, виявилось, що з 5 тис. осіб, які підпадають під дію люстрації, 20 вже відновилися через суд на своїх посадах.

Також Козаченко зізналась, що протягом року жодного суддю так і не вдалося посади за ґрати, наводячи єдиний приклад, коли Департамент з питань люстрації оскаржує рішення про поновлення судді на посаді.

"Справа в тому, що є єдине рішення Вищої ради юстиції щодо люстрації, заборона до екс-голови Вищого господарського суду Віктора Татькова. Це фактично людина, яка побудувала і була на чолі тієї архітектури, піраміди корупційності питань в господарських судах. Це комерційні суди України. І Вища рада юстиції виконала закон і визнала те, що до нього застосовуються заборони. І навіть направила подання до Верховної Ради про звільнення. І Верховна Рада поставила на обговорення у порядок денний. Однак зняла це питання.

Читати також: Скандальні подробиці кар'єри майбутнього першого заступника міністра МВС

Тому що як всі майданівські судді, так і Татьков, до якого застосовуються люстраційні процедури, оскаржили подання на їх звільнення до Вищого адміністративного суду. І зараз Вищий адміністративний суд розглядає ці справи. І саме 16 травня буде наступне, можливо, остаточне засідання. ", - розповіла Козаченко під час свого інтерв'ю для видання "Радіо Свобода".

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили" Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Також Козаченко повідомила, що за нормами закону про люстрацію зараз під слідство потраплять лише 5 тис. осіб, однак багато з них вже поновились на своїх посадах, щоправда, точну кількість Козаченко так і не назвала.

"Такої цифри немає, тому що навіть статистику складно провести. Це не так багато тих випадків. Реально дуже небагато", - наголосила голова Департаменту з питань люстрації.

Нагадаємо, в ГПУ із 20 тис. працюючих осіб під люстрацію підпало лише 357.