29 травня в швейцарському місті Цюріх пройдуть вибори президента Міжнародної федерації футбольних асоціацій (ФІФА).

Про це повідомляє "Радіо свобода".

Голосування відбудеться в рамках 65-го конгресу Федерації, який відкрився днем ​​раніше. На пост президента претендують нинішній глава ФІФА 79-річний Йозеф Блаттер, який балотується вже на п'ятий термін, а також принц Йорданії Алі бін Аль-Хусейн.

Вибори відбудуться тлі найбільшого корупційного скандалу в історії ФІФА. Вранці 27 травня в одному з готелів Цюріха були заарештовані декількох високопоставлених чиновників асоціації. Проти них США висунули звинувачення у хабарництві при виборі місць проведення світової першості з футболу, в махінаціях з укладенням маркетингових та радіомовних угод, у шахрайстві, рекеті і відмиванні грошей.

Читайте також: США озвучили суму, вкрадену чиновниками ФІФА за 19 років

Популярні новини зараз
Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей
Показати ще

Також канцелярія генерального прокурора Швейцарії порушили кримінальну справу стосовно невстановлених осіб. Вони підозрюються у зловживанні повноваженнями на виборах країн-господарок чемпіонатів світу з футболу 2018 і 2022 років. Право на їх проведення виграли Росія і Катар.

Блаттер, під час виступу в четвер на відкритті конгресу ФІФА, засудив дії "окремих осіб", що стали причиною безчестя для футболу.

"Вважають, що відповідальність лежить на мені, але я не можу встежити за кожним", - підкреслив нинішній президент асоціації.

Глава УЄФА Мішель Платіні, після проведення термінових консультацій в Цюріху, закликав Блаттера подати у відставку зі своєї посади. Президент ФІФА заявив, у свою чергу, що не покине пост.

Голова голландської асоціації з футболу Мікаель ван Прааг каже, що його країна не буде голосувати за Блаттера.

"Після промови принца Алі, а також після моєї промови, і на прохання президента УЄФА Платіні, ми вирішили підтримати принца Алі. Не скажу, що це було одностайне рішення, але була істотна більшість", - резюмував Прааг.

Британський прем'єр-міністр Девід Кемерон також підтримав заклик про відставку нинішнього президента міжнародної футбольної асоціації.

Блаттер очолює ФІФА протягом 17 років. Його відмова поки йти у відставку, незважаючи на небачений раніше масштаб звинувачень проти високопоставлених федерації, викликала шок.