У Верховній Раді було зареєстровано одразу кілька пакетів законопроектів схвалених МВФ і необхідних для реформи системи охорони здоров'я. Як відомо, автором реформи принципу фінансування лікарень, а також ідейним натхненником передачі лікарням фінансової "автономії" є колишній Міністр охорони здоров'я Олександр Квіташвілі.

Так, держлікарні будуть поступово вводити оплату за послуги. "Оплата буде формуватися виходячи з протоколів лікування. В даний час процес формування вартості послуг вже йде", - зазначив Квіташвілі виданню "ТОП-100" в своєму останньому інтерв'ю на посаді глави міністерства.

Примітним стала відповідь міністра на питання про те, чи готові державні лікарні до таких радикальних реформ. Кваташвілі заявив, що деяку плату в лікарнях і без того стягують, і що це ні для кого не секрет, проте тепер вона стане легальною.

Читайте також: Лікування у лікарнях і поліклініках України стане платним

"Якщо ви запитаєте будь-якого лікаря, що працює нехай в районній лікарні, він вам відповість, що дуже добре знає, як працювати в рамках нової реформи. Більш того, він чекає прийняття цих законів, адже фактично лікарні вже сьогодні працюють за цим принципом, депутати лише формалізують те, що де-факто існує "за лаштунками", - заявив політик.

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким
Показати ще

Як відомо, Квіташвілі написав прохання про відставку ще на початку липня 2015 року, але з тих пір у крісло голови МОЗ так і не знайшли нового кандидата. Так з 27 квітня тимчасово посаду міністра охорони здоров'я займає Віктора Шафранський, який зараз є "виконуючим обов'язки". Раніше Шафранський займав посаду заступника міністра.