Суд визнав українців Миколу Карпюка та Станіслава Клиха винними в участі в бойових діях проти федеральних військ під час Чеченської війни взимку 1994-1995 років у складі підрозділу "Вікінг". Про це в четвер, 19 травня, повідомляє кореспондент "Радіо Свобода" Антон Наумлюк.

При цьому Наумлюк пише, що на думку колегії, Клих заслуговує поблажливості.

"За час оголошення вердикту, Карпюк спокійно стояв, трималися за прути клітки, зосереджено слухаючи. Клих читав газету і на те, що відбувається не звертав увагу", - зазначає кореспондент.

Раніше обвинувачені виступили в суді з останнім словом, під час якого заявили про свою невинність.

Читайте також: У Росії українського в'язня Клиха визнали осудним

Популярні новини зараз
Світло відключатимуть на 6 годин, а про опалення взимку і не мрійте: українців серйозно попередили Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Карпюк заявив, що його судять за те, що він українець, і за те, що Росія напала на його країну.

Крім того, він розповів, що відчув на собі тортури в перші дні після арешту, а також про погрози з боку російських словаків, які погрожували піддати тортурам його малолітнього сина, який живе на Україні.

Клих також заявив про тортури і показав сліди, що залишилися у нього на тілі від проводів під напругою.

За версією звинувачення, в період з грудня 1994 по січень 1995 року Карпюк, Клих і інші учасники "банд" вели бої з російськими військовими в Грозному на території президентського палацу, а також на площі Хвилинка і залізничному вокзалі.

Сторона звинувачення стверджує, що Карпюк очолював підрозділ "Вікінг", а Клих був її членом. В ході цих боїв, за повідомленнями прокуратури, вони "позбавили життя не менше 30 військовослужбовців і не менше 13 військовослужбовців заподіяли поранення різного ступеня тяжкості". Обом підсудним також звинувачують в участі і в другій чеченській війні.