Продаючи товар в інтернеті, можна легко потрапити на гачок шахраїв. Із популярних сайтів про продаж речей недоброзичливці зазвичай дізнаються номер телефону, місто проживання, ім'я та інші дані.

Портал "Знай" пропонує 5 порад, які убезпечать вас під час продажу речей в інтернеті.

Не вказуйте номер платіжної картки в оголошенні

Маючи номер платіжної чи кредитної картки та номер телефону, шахраї можуть зняти із вашого рахунку майже всі гроші.

"Може бути два варіанти спустошення банківської картки. Перший — простіший. Переважно його застосовують до власників карток "Приватбанку". Злодій телефонує у банк, щоб отримати кошти без банківської картки за послугою "екстрені гроші". Називає номер мобільного оператору й номер банківської картки. Потім телефонує вам і каже, що купує у вас товар і вже відправив передоплату. Має прийти код на мобільний номер. Ви диктуєте шахраю ці цифри і він знімає гроші із вашої банківської картки", - розповідає порталу "Знай" Ірина Новікова із "Правекс банку".

Популярні новини зараз
Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Астролог назвав точну дату закінчення війни – надії на 2024 рік були марними Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

Другим способом користуються злочинці, що мають стосунок до сервісних центрів мобільних мереж. Вони випускають сім-карту дублікат.

"Відповідно отримують код банку для зняття коштів вже на свій мобільний. Звісно, якщо власник картки перший прочитає СМС, то зможе перешкодити крадіжці", - каже фахівець.

Ніколи не розголошуйте дати видачі своє картки та 3-значного кода на зворотньому боці

Найчастіше жертвами злодіїв стають ті, хто рідко виставляє на продаж свої товари. Це можуть бути дівчата, що продають свою весільну сукню або люди, які в ряди-годи вирішили позбутися непотрібної старої техніки.

"До такої категорії користувачів телефонують рідко. Їхні оголошення місяцями нікому нецікаві. І раптом дзвонить шахрай і каже, що готовий купити товар", - говорить Ірина.

Зазвичай роблять два-три дзвінки. Спочатку телефонують і розпитують про товар і якісь деталі про нього. А потім кажуть, що готові перерахувати завдаток.

"Запитують номер картки, тризначний код на звороті й дату видачі. Довірливі люди кажуть ці дані й потім лишаються без грошей. Виводити кошти із картки за допомогою цих даних можна через інтернет-магазини та платіжні термінали", - каже спеціаліст.

Заводьте для публікації на сайті оголошень іншу пошту

У більшості користувачів інтернету електронна пошта заведена на своє ім'я і прізвище. Коли шахрай знає номер телефону, ім'я і прізвище, то може знайти людину в соцмережах. Із фото там може довідатися про рівень життя продавця — інтер'єр квартири, автомобіль, побут.

"Не виключено, що може вдатися до відвертого пограбування. Наприклад, домовитися про зустріч для продажі певного товару й обікрасти чи викрасти авто. Такі випадки були популярні у райцентрах у 1990-х роках після появи безкоштовних газет із оголошеннями. Там всі усіх знають, тому злочинцям не складно було зрозуміти якого достатку людина подає оголошення", - пояснює порталу "Знай" детектив Сергій Кожара. Він працював слідчим понад 30 років.

Фотографуйте речі для продажу на білій простині або надворі

На фото не повинно бути жодного елементу вашого житла. Для злочинця-наркомана достатньо на задньому фоні побачити плазмовий телевізор і айфон, щоб піти на пограбування.

"І не важливо, що ви продаєте — коляску для дитини, ноутбук чи стілець. І взагалі під час розмови намагайтеся випитувати якомога більше деталей — для чого річ треба, чи користувалися такою до цього тощо. Самі ж деталей про свої сімейні обставини чи район, де живете, не розкривайте", - розповідає спеціаліст.

Пишіть в оголошенні чуже ім'я

Вказавши замість свого ім'я інше, ви зможете чітко зрозуміти, звідки дізналися ваш номер. Якщо невідомий номер по телефону називає вас інакше, значить хоче придбати товар.

"А якщо намагається вивідати якусь іншу інформацію, то можна просто покласти слухавку й бути впевненим, що це шахрай", - радить Сергій Кожара.

За його словами, по оголошенню можна дізнатися про стиль життя людини, базові потреби та труднощі.

"Якщо часто з'являються оголошення про продаж деталей, то людина працює на СТО чи на розбірці машин. Якщо періодично жінка виставляє на продаж дитячі речі, то зрозуміло, що вона молода мама. Два роки тому міліція впіймала у Києві шахраїв, які через тоді ще "Сландо" виходили на таких мам і пропонували їм без черги потрапити в дитсадок за хабар у 500 гривень. Оскільки сума не дуже велика, жінки куплялися. Гроші платили, а в дитсадок не, звісно, не потрапляли", - каже детектив.