Більшість супермаркетів відмовляються від копійок найменшого номіналу. Деякі пропонують перевести решту із дрібних грошей на накопичувальну картку, інші округлюють. Адміністрація деяких крупних супермаркетів зобов'язала своїх касирів округлювати решту в бік збільшення до 5 і 10 копійок.

"Після того, як зникли товари вартістю до 50 копійок, ніякого сенсу в обіході металевих грошей немає. Треба визнати, що гривня девальвувала й відмовитися від них. Ще 10 років тому найменший пакетик для хліба коштував 2 копійки, зараз — 10-15. Навіть за пачку серветок зараз беруть 3-4 гривні. Десять років тому такі коштували 25 копійок", - пояснює порталу "Знай" фінансовий консультант Володимир Оксамитний.

За його словами, влада ще не скоро відмовиться від металевих грошей.

"Жоден президент і голова НБУ не хоче увійти в історію як той, при якому відмінили копійки внаслідок кризи. За великим рахунком, від металевих грошей треба було відмовлятися ще 2011 року. Проект відмови вже підготували в НБУ, але не ризикнули. Теперішня влада також цього не зробить. Відмова від монет якнайшвидше може бути через два роки. І то якщо пройде масштабна індексація зарплат, пенсій і стипендій", - говорить спеціаліст.

Читайте також Браковані 50 копійок продають за 1200 гривень

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити
Показати ще

Можна не відмовлятися від копійок. Натомість укріпити гривню й провести грошову реформу, вважає спеціаліст. Тоді збільшилася б купівельна спроможність купюр. Завдяки реформі можна було б укріпити гривню й здешевити долар в Україні.

"Так робили свого часу в Італії та Білорусі. Однак, щоб провести таку реформу треба вжити всіх заходів для того, аби найближчі років 10 гривня суттєво не девальвувала. Цього, на жаль, поки ніхто не робитиме. По-перше, немає реформаторів-професіоналів у НБУ. По-друге, ні про яку стабільність не може йтися, коли країною керує бізнесмен і наша армія не звільнила країну від окупантів. Тому копійки й далі ходитимуть".

Поки копійок багато, варто придивлятися до них й відкладати ті, що випущені найраніше, вважає директор Феодосійського музею грошей Олександр Олещук.

"Коли дрібні гроші потрапляють у руки, одразу дивіться, коли вони випущені. Наприклад, рідкісні 2 копійки 1992 року зараз коштують півтори тисячі гривень. 50 копійок 2003 року випустили дуже мало, тому їх колекціонери готові викупити за 1 тисячу гривень. Також дорого коштують монети із дефектами. Скажімо, цифра не випукла, а втоплена. Або на заготовці для 10 копійок викарбувана 1 копійка тощо", - каже спеціаліст.

Нагадаємо, монети, як і перші гривні, в Україні ввели 1996 року. Перші копійки карбували у Англії та Італії.