Житло для учасників АТО не стане доступнішим, стільки б законопроектів не готували народні депутати, вважають аналітики консалтингової компанії "СВ-девелопмент".

"Доступним житло в Україні можуть зробити лише дешеві іпотечні кредити. Поки немає стабільної економіки банки не хочуть їх давати. Це для них дуже ризиковано. Адже такі позики зазвичай виділяють на кілька десятиліть. Для фінустанов зараз це величезний ризик", - пояснює порталу "Знай" Сергій Костецький.

Вчора профільний комітет Верховної ради затвердив в цілому законопроект №4550, що передбачає пільговий продаж квартир учасникам АТО. Завдяки ньому вартість житла для військовослужбовців можна буде знизити на 50-70%, йдеться у пояснювальній записці до законопроекту.

"Ця програма працюватиме в рамках державної програми "Доступне житло". Це означає, що квартири військовим будуть виділяти будинках, зведених за цими умовами. За останні 20 років вже змінилося кілька десятків цих програм. Але проблема лишається однією — будинків будуть дуже мало — по кілька в рік. Люди роками стоять у черзі за житлом і не можуть його отримати", - пояснює спеціаліст.

Читайте також У бюджеті бракує коштів для монетизації пільг, тому більшість із них скасують

Популярні новини зараз
Повинні з'явитися без повістки: кого чекають у ТЦК з 1 квітня Боргів не обібратися, якщо забудете про це: українцям нагадали про важливу процедуру Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку
Показати ще

На його думку, новий законопроект парламенту нічого не змінить.

"Влада лишила бійців АТО із квартирним питанням сам на сам. Можливо, 10-20 сімей і отримають житло за нею. Але воно потрібне десяткам тисяч таких. Це крапля в морі. До забезпечення військових доступним житлом варто підходити системно й не впроваджувати тих принципів, які не працюють роками".

Нагадаємо, у лютому депутати зареєстрували законопроект, який передбачає списання боргів за іпотечними кредитами усім учасникам АТО.