1 червня в світі відзначають міжнародний День захисту дітей.

День заснувала Міжнародна демократична організацієя жінок в 1949 році, День захисту дітей вперше провели в 1950. Практично одразу ініціативу підтримала ООН.

В Україні День захисту дітей відзначають з 1998 року.

Десятки країн, зокрема й Україна, проводять різні заходи з метою звернути увагу громадськості на проблеми та необхідність захисту прав неповнолітніх.

Читайте також: Діти-переселенці годують киян випічкою

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою
Показати ще


За останній рік ситуація із захистом дітей в Україні погіршилася. Головними причинами цього стали анексія Криму і збройний конфлікт на Сході України. В таких умовах діти в цих регіонах піддаються постійній небезпеці. Зокрема, за оцінками ВООЗ, в зоні конфлікту на сході України загинули 68 дітей, а ще 176 були поранені. Багатьом дітям довелося покинути рідний дім. За даними ЮНІСЕФ, тільки зареєстрованих офіційно дітей, які залишили свої будинки - близько 155 000. Скільки дітей перевезли до Росії - невідомо.

За словами уповноваженого з прав дитини, Миколи Кулеби, в цілому з окупованих територій вивезли 1600 дітей-сиріт, які виховувалися в інтернатах. Але залишилися два заклади в Луганській області, в яких перебувають діти з інвалідністю, - в Ровеньках (24 дитини) і Краснодоні (95 дітей). Зараз доля їх невідома.

За інформацією ГСЧС, на території Донецької області, підконтрольної терористам, продовжують працювати 18 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 104 дитини. Також в 142 прийомних сім'ях там виховується 216 дітей. На окупованій території Луганської області продовжують діяти 10 дитячих будинків сімейного типу, в яких виховуються 59 дітей, і 80 прийомних сімей з 129 дітьми.