Після підписання президентом Петром Порошенком закону про мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам Україні пішли на поступки. Комітет кредиторів погодився відтермінувати погашення боргів на 10 років. Про це повідомляє Рейтер.

У Комітет кредиторів входять Franklin Templeton, BTG Pactual Європу, TCW Investment Management Company і T. Rowe Price Associates, які володіють українськими зобов'язаннями на 8,9 мільярдів доларів.

Кредитори запропонували схему співпраці, за якою можна заощадити 500 мільйонів доларів. Такий ефект буде наслідком зниження відсоткових ставок. Проте, наскільки їх знизять, у повідомленні не йдеться.

"Треба чекати офіційного підтвердження цієї інформації. Бо це звучить занадто добре, щоб бути правдою", - говорить "Знай" Олексій Лупоносов, керівник банківського порталу ua-banker.com.

Матеріал за темою Президент дозволив не погашати зовнішні борги

Популярні новини зараз
Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Daewoo Lanos "Next-Gen": нова версія народного автомобіля закохує в себе з першого погляду Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

Експерт вважає, що реструктуризація боргів вкрай необхідна.

"Це було давно зрозуміло. Тому Яресько і Яценюк спізнилися щонайменше на рік із такою вимогою. Але краще пізно, ніж ніколи. За великим рахунком міжнародна спільнота мала б списати частину зовнішніх боргів Україні, як це вони зробили свого часу Польщі та Греції", - говорить економіст.

Матеріал за темою Україні вигідний дефолт

Україна має близько 110 млрд. доларів боргів перед іноземними кредиторами. Частину з них перекриють 17,5 млрд. доларів, які протягом 4 років позичатиме нам Міжнародний валютний фонд.

"Однак перед тим, як пристати на нові умови міжнародних кредиторів, наша влада має розібратися, що це за борги. Адже у загальній сумі заборгованості України враховані не лише суто державні кредити, а й ті, що брали державні високопосадовці під гарантії уряду. Ці гроші вони спрямовували на свої цілі. Держава не має гасити ці позики, бо вони ніяк не пов'язані із державною політикою чи потребами країни", - наголошує експерт.

Матеріал за темою "Частину зовнішніх боргів України має віддавати Путін" - економіст Олексій Лупоносов

Нагадаємо, минулого тижня президент Петро Порошенко підписав закон про мораторій на виплату зовнішніх боргів приватним кредиторам. Він передбачає вибіркове погашення заборгованості за кредитами залежно від фінансової ситуації в Україні.