Цими днями у інституті фізикиНАН України презентували нові гідрогелеві бинти, котрі допомагають у лікуванні ран та опіків. Роблять їх за допомогою радіації.

Вчені сподіваються, що такі бинти спростять роботу лікарям у лікуванні поранених бійців АТО.

"У світі вже більше 10 років подібні матеріали використовують. Ми тільки дійшли до цього", - пояснює розробник Володимир Неймаш. Він — науковець, завідуючий лабораторією радіаційних технологій інституту фізики.

Українські бинти можна використовувати замість звичайних бинтів, вати та інших перевязочних матеріалів.

"Наш бинт — це своєрідна губка. На 90% такий матеріал складається з води. Під дією потужною радіації ми розщеплюємо молекули води. Радіація створює вільні радикали — так виникає матеріал у формі губки"- Пояснює Неймаш.

Популярні новини зараз
Якщо на гривню більше – субсидію не отримаєте. Який дохід повинен бути для пільги Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто
Показати ще

Бинти здатні охолоджувати рану, у них легко можна розчинити потрібні ліки — черезгубчасту поверхню медичні препарати швидко потраплять до рани. Повязка прозора, що дозволяє лікареві не знімати її щоразу, аби контролювати стан рани чи опіку.

Розробники запевняють, що матеріал пропускає воду та ліки, от пилюку та мікроби не пропускає — занадто малі пори в матеріалі. Вони й затримують бруд і мікроби.

"Зараз плануємо запустити нашу розробку в серійне виробництво. Вже ведемо переговори з Борщагівським заводом. У нас вистачить атомної енергії, аби на добу розщепляти 100 тисяч квадратних сантиметрів матеріалу", - каже Неймаш.

Нові бинти герметичні, їх собівартість становитиме 1 грн за 1 квадратний см.