Вартість столичних квартир в новобудовах починається від 490 тис. грн. Всередньому однокімнатки у Києві продають за 600-650 тис. грн. У менших обласних центрах квартиру можна знайти за 290-300 тис. грн.

"Найбільше нових квартир здають у великих містах, бо тут більше купівельноспроможних людей", - говорить "Знай" Віктор Несін, голова ради Ріелторської палати України.

Цьогоріч через економічну нестабільність і занепад банківської системи банки перестали видавати кредити на житло.

"Це дуже ризиковано для них. Тому зараз квартири купують лише ті, хто має заощадження. Забудовники теж бачать такий стан речей, їм невигідно зменшувати обсяги здачі будинків. Це те саме, що зменшувати свої прибутки. Тому вони відійшли від практики завищення ціни через курсові ризики", - каже експерт.

Матеріал за темою Кияни перестали орендувати дачі

Популярні новини зараз
Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Нові тарифи на воду для трьох категорій споживачів: як зміняться платіжки Ухилянтам готують суворі обмеження: зроблять все, щоб йшли до ТЦК На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут
Показати ще

Зараз квадратний метр в столичних новобудовах коштує 13-15 тис. грн. У центральній частині міста 22-25. Протягом цього року квартири в новобудовах почнуть потроху дешевшати, вважає Віктор Несін.

"Виділення землі під висотки та оформлення різних документів — це дуже корумпована сфера. У вартості кожної квартири 25-30 відсотків — це хабарі і переплати чиновниками. Аби зберегти ринок і хоч якісь прибутки, забудовники починають зменшувати свої тіньові витрати. Така тенденція продовжуватиметься і надалі. Якщо б зараз у цю сферу втрутилася держава, думаю, процес детінізації будівництва пішов би швидше".