Товару на 28 тисяч гривень, більша частина з якого була призначена для відправки у зону АТО, а решта - для будинків-інтернатів, викрали міліціонери та митники у білоцерківських волонтерів.

Про це розповів кіборг Валерій Логінов, до якого звернулися постраждалі волонтери.

Батько та син – Сергій і Юрій Старинці з Білої Церкви поїхали для закупки товарів у Волинську область. Обидва приватні підприємці, на 28 тисяч гривень закупили прального порошку. Половина вантажу мали відправити для бійців у зону АТО. Старинці самі возять речі першої необхідності на передову.

"Закупили прального порошку та підгузників польського виробництва. Закупки проводили у місті Любомль, Волинської області. Поверталися додому.", - каже Юрій Старинець.

О 3-ій годині ночі їх автомобіль зупинив працівник Новоград-Волинської ДАІ.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам видадуть сертифікати на 400 гривень "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати
Показати ще

Читайте також: В Україні через відсутність закордонного паспорту помер росіянин

"Коли взнав, що веземо товару на 28 тисяч гривень, сказав, що має подумати. Ми стояли три години, після чого нам повідомили, що товар буде конфіскований, як контрабанда з Польщі. Бо ми не маємо на нього документів", - каже Старинець.

Чоловік погоджується, що на товар у них не було паперів.

"Але ж на ринок і йдуть з тим, аби скупитися дешевше. До того ж, товар могли оформити, як такий, що призначений для особистого вжитку, виписати штраф в кінці кінців. Факт перетину кордону митникам легко перевірити, але ніхто не став того робити", - каже Старинець.

Натомість прибулі працівники митниці без опису та свідків вилучили товар. Близько 15 години Сергієві Старинцеві стало зле. Син Юрій поїхав за ліками, викликана швидка діагностувала у чоловіка гіпертонічний криз.

"Я попрохав працівників Житомирської митниці надати мені копію протоколу про правопорушення та акт про вилучення нашого майна, але мені відмовили. Доки батькові було зле – митники зафіксували, що присутній Сергій Старинець відмовився отримувати будь-які документи. Митники скористалися безпорадним станом батька та вилучили наше майно. Митник, лейтенант Сергій Панасюк не соромлячись у нашій присутності телефонував комусь та запитував, наскільки в Житомирі дорожчі підгузки та пральний порошок", - каже Старинець.

Читайте також: Через люстрацію звільнили 20 тисяч міліціонерів

Волонтери написали заяву до прокуратури. Ситуацію розглянули на засіданні Громадської Ради Житомира.

Виконуючий обов'язки Житомирської митниці Сергій Гринчук пояснив, що інспектори ДАІ зупинили автомобіль, в якому перевозили товари без маркування українською мовою, та у міліціонерів виникла підозра, що товар не розмитнений, тому були викликані митники – вони склали прокол про порушення, вилучили товар, а справу відправили до суду.

Правозахисник Роман Давиденко пояснює, що працівники державтоінспекції та митниці діяли непрофесійно та незаконно.

"Не зрозуміло, чому працівники державтоінспекції вирішили що це контрабанда. Вони можуть лише підозрювати. Для того, аби зясувати – чи це контрабанда чи ні – вони мали викликати слідчо-оперативну групу на місце. Але вони чомусь твердо вирішили, що контрабанда і викликали митників. Митники в даному випадку мали б звернутися до міліції, аби зясувати обставини за яких закуповувався чи ввозився товар. У міліції є відділ по боротьбі з економічними злочинами – це у їхній компетенції", - каже правозахисник.

За його словами, "контрабандистів" затримали за 500 км від кордону.

"У роботі митників ключовим є слово "кордон". Саме кордон у їхній компетенції. Якщо вже контрабанда потрапила на територію України – цим має займатися СБУ", - каже Давиденко.