У Конституції України немає ані слова про районні ради в містах, ці органи є антіконстутіціонними. Таку точку зору порталу "Знай" висловив директор аналітико-дослідницького центру "Інститут міста" Олександр Сергієнко.

"Коли приймався закон про столицю (1996 рік - Ред.), його було пролобійовано головами існуючих тоді райрад, і там же була прописана процедура виборів голів райради та районної державної адміністрації", - розповів експерт.

"І якщо градоначальника (мера - Ред.) обирає все населення, то голову району вибирають члени районної ради - 30 осіб, з яких інтереси будь-якої партії представляє 10 чоловік, ще 6 ця сама партія вмовляє, і таким чином 16 голосами вони де-факто обирають главу району, який відповідає за 250-300 тисяч чоловік населення. Це нонсенс", - зазначив А. Сергієнко.

"У тому вигляді, який прописаний у законі про столицю, пост глави райради - нелегетімний. Якщо в Києві буде 10 райрад і 10 голів РДА, адже в законі чітко прописано, що якщо вас обирають головою райради, ви автоматично стаєте главою РДА. Тобто, якщо їх буде 10, плюс мер, то це буде 11 начальників на весь Київ. Це являє собою руйнування механізму державного управління і є повною профанацією. Зараз необхідно переписати закон про вибори, а потім вже створювати райради", - підкреслив О. Сергієнко.

Читайте також: "Більшість киян не зможуть потрапити в нові райради" - експерт

Популярні новини зараз
Одна квитанція "поважчає" на 150 грн: як в Україні зміняться тарифи на світло, газ та воду Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

Як повідомлялося, 31 травня, мер Києва Віталій Кличко зупинив рішення Київради звернутися до Центральної виборчої комісії з приводу призначення виборів до райрад, яке було прийнято 26 травня 2016 року, і вніс його на повторний розгляд.