Чехія і Словаччина звинувачують Росію в спробах переписати історію. Причиною став вихід на російському телебаченні псевдодокументального фільму "Варшавський договір. Розсекречені сторінки".

Про це повідомляє "Українська правда".

Творці фільму захищають придушення "Празької весни", які відбулась у серпні 1968 року. Тоді війська країн Варшавського договору вторглися в Чехословаччину, щоб зупинити повстання.

Автори фільму зазначають, що "метою введення військ у Чехословаччину було запобігання військовому перевороту, який підтримувався Заходом".

Читайте також: В Сибіру вчили розстрілювати демонстрантів з кулемета

Популярні новини зараз
Унітаз буде як новий: секретний лайфхак досвідчених господарок Були гроші і не стало: банкомати ПриватБанку дивують "фокусами" при знятті готівки Українці почнуть отримувати сонячні панелі: кому пощастить не боятися відключень Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

У Міністерстві зовнішніх справ Словаччини заявили, що у фільмі використовується спотворення і старі ідеологічні кліше. Також автори документальної стрічки намагаються переписати історію і сфальсифікувати історичні істини про темну главу історії Словаччини.

У МЗС додають, що фільм зіпсує "традиційно гарні" стосунки між Словаччиною і Росією.

Міністр закордонних справ Чехії Любомир Заоралек заявив, що стрічка грубо спотворює історичну правду про події, які відбулися у 1968 року.

"Цей фільм є проявом небезпечної тенденції, і я боюся, що щось подібне може повторитися", - заявив він.

Прем'єр-міністр Чехії Богуслав Соботка також наголошує, що вторгнення військ у країну було окупацією, яку здійснили всупереч волі тодішнього уряду Чехословаччини і громадян.

Чеський уряд викликав до МЗС російського посла Сергія Кісельова для пояснень.