З приходом тепла зросла кількість тварин, яких кусають бджоли, оси, шершні. Коти і собаки, враховуючи їх цікавість, у переліку ужалених стоять на перших позиціях.

Не секрет, що покусана медоносною комахою тварина часто виглядає дуже смішно, оскільки набряки після того, як кота чи собаку вжалила бджола, здатні "підкоригувати" фігуру потерпілої істоти. Хоча самим жертвам такі ситуації не здаються смішними, і вони відчувають свербіж та біль, передає gogetnews.info.

Як показує практика, найчастіше бджоли та інші комахи жалять тварин у ніс, бороду або у лапи, тобто туди, де найтонша шкіра. Отрута бджіл (шершнів, ос) містить вазоактивні речовини і пептиди (гістамін, гіалуронідазу, фосфоліпазу), які й провокують алергічні і токсичні реакції.

Читайте також: Коти-кущі Річарда Сондерса – новий хіт мережі

Ці реакції характеризуються набряками, почервонінням і болем на місці укусу і зазвичай самообмежуються. Укуси в область язика і гортані можуть призвести до набряку дихальних шляхів, аж до задухи. Тому якщо тварина ужалена саме в ці місця, її негайно треба відвезти до ветеринара, інакше вона може померти.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Щоб мінімізувати наслідки від укусів, треба відразу ж витягти жало. Роблять це так само, як і у випадку з людиною, – пінцетом або довгими нігтями. На місце укусу слід прикласти содовий чи оцтовий компреси, а потім – щось холодне, аби зменшити набряк. Якщо це не допомагає, можна спробувати промити ужалене місце водою з милом, це трохи утихомирить біль.

Якщо площа враження укусами серйозна, то, крім візиту у ветеринарну клініку, можуть знадобитися більш дороговартісні препарати та уколи.