Банки не повертатимуть депозитів достроково. Відповідний закон сьогодні підписав президент Петро Порошенко.

Про це повідомляють у прес-службі адміністрації глави держави.

Закон забороняє достроково знімати депозитні кошти, якщо цього не передбачає угода між банком і вкладником. Деякі фінансові установи можуть нараховувати пеню за дострокове зняття коштів, щоб компенсувати свої збитки в разі передчасного розірвання угоди.

"Досі діяла норма Цивільного кодексу, за якою банки мусили повертати депозит на вимогу клієнта. Це було однією з причин банківської кризи минулого року, коли десятки тисяч вкладників достроково забирали гроші з фінустанов. Після цього банкам було нічим гасити кредити, й вони банкрутували", - говорить "Знай" Віталій Кравчук, старший дослідник Інституту економічних досліджень.

Матеріал за темою "Заощадження понад 100 тисяч гривень вкладають у три різні банки" - банкір

Популярні новини зараз
Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно З 28 квітня та до 5 травня: "Нафтогаз" закликав споживачів оглянути газові лічильники Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Він вважає, що цей законопроект стабілізує банківську систему.

"Зникає ймовірність того, що великий системний банк вкладники збанкрутують за кілька днів. Водночас цей закон дуже сприятливий для банківських клієнтів. Адже він посилить конкуренцію між банками", - вважає експерт.

Проте банки можуть прописати можливість передчасного зняття депозитів в угоді з клієнтом.

"Так вони приваблюватимуть консервативних вкладників. Звісно, нараховуватимуть невеликі відсотки. Але це стане для них хорошим піаром. З часом кількість таких фінустанов зростатиме, й вони змагтимуться між собою у розмірі відсоткової ставки", - каже Віталій Кравчук.

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов повернення строкових депозитів" 14 травня.