Китайські вчені будуть самі визначати майбутній забарвлення для овець. Тепер більше не буде необхідності, фарбувати шерсть тварин.

Про це повідомляє китайське видання "Сіньхуа". Вчені використовували "молекулярні ножиці", щоб створити генетично модифікованих овець з необхідним забарвленням. З їх допомогою вони "відредагували" гени тваринного, який отримав назву CRISPR-Cas9. Технологія є дуже перспективною для подальшого лікування важких захворювань, які передаються у спадок. З її допомогою вчені відредагували геном ASIP, що відповідає за забарвлення. Він контролює розподіл еумеланіна і феомеланина, як по всьому вовняного покрову в цілому, так і по кожному волосу окремо.

"Дві вівці вийшли з чорно-білими плямами, як корови. Ще дві - чорні з невеликими білими крапками, як далматинці. Решта дві - коричнева і кольору капучіно ", - розповіли фахівці Синьцзянської академії зоотехнічних наук.

Читайте також: У Китаї вивели генно-модифікованих свиней без сала

Перші експерименти в цій сфері проводилися тільки на мишах. Керівник дослідження наголосив, що споживачам не потрібно буде фарбувати вовняні вироби, а можна відразу замовити необхідний колір. У класичній мутації, за його словами, на виведення нових штамів йдуть десятиліття, а редагування генів набагато ефективніше. У минулому році вдалося успішно створити 38 генетично модифікованих овець з підвищеною м'язовою масою і збільшеним об'ємом вовни.

Популярні новини зараз
Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову
Показати ще